32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Ρεσιτάλ
Εναλλακτική Σκηνή
32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Ρεσιτάλ

Φεστιβάλ - Γρηγόρης Ιωάννου, Αναστάσιος Πάππας

31 Οκτωβρίου 2020
Πρωταγωνιστές Παράστασης

 Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

 

 

 

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά τη λειτουργία της με 30% πληρότητα στην Εναλλακτική Σκηνή, δηλαδή 96 θέσεις από το σύνολο των 322. Επιπλέον, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, η πώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κενές θέσεις εκατέρωθεν των (μονών ή διπλών) θέσεων των καθημένων, θα αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα διασφαλίζονται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ θεατών, καθώς και μεταξύ θεατών και σκηνής / ορχήστρας, ενώ θα τηρούνται ειδικά πρωτόκολλα για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τον κλιματισμό / εξαερισμό των χώρων της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Εναλλακτική Σκηνή

Φεστιβάλ

32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Ρεσιτάλ

Γρηγόρης Ιωάννου, Αναστάσιος Πάππας
Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020

Available Dates

  • 31 Οκτ 2020

Καλλιτεχνική επιμέλεια Φεστιβάλ: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Ώρα έναρξης: 20.30  |   

 

Σε συνεργασία με το
PIANOFESTIVAL logo

 

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με ένα μοναδικό αφιέρωμα στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού, από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή και στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Έντεκα αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες σε πέντε βραδινά ρεσιτάλ (23, 30, 31 Οκτωβρίου & 6, 7 Νοεμβρίου) και τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ σε απογευματινές συναυλίες (24, 30, 31 Οκτωβρίου & 7 Νοεμβρίου) παρουσιάζουν τις 32 σονάτες για πιάνο του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.

Το πρόγραμμα των συναυλιών στην Εναλλακτική Σκηνή συμπληρώνεται με μια ξεχωριστή συναυλία στις 24 Οκτωβρίου, η οποία περιλαμβάνει έργα για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη με αναφορές στη μουσική του Μπετόβεν. Σολίστ ο Στέφανος Θωμόπουλος.

 

Επιπλέον θα παρουσιαστούν έργα-παραγγελίες της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ σε πρώτη παρουσίαση. Πρόκειται για έργα εμπνευσμένα ή με αναφορές στο έργο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν:

Νικόλας Αναδολής The Εnd of the Νight
Ευριπίδης Μπέκος ΝΑΜΑ
Δημήτρης Οικονόμου Piano Sonata Νo. 2
Ελένη Ράλλη Small, Light Moments
Αλέξανδρος Σπύρου Προλεγόμενα στο op. 111 του L. v. Beethoven

 

Οι διακεκριμένοι πιανίστες Γρηγόρης Ιωάννου και Αναστάσιος Πάππας θα ερμηνεύσουν τα έργα: 

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν Σονάτα αρ. 17 σε ρε ελάσσονα, έργο 31, αρ. 2, Der Sturm (Η καταιγίδα)· Σονάτα αρ. 29 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 106, Hammerklavier· Σονάτα αρ. 32 σε ντο ελάσσονα, έργο 111
Αλέξανδρος Σπύρου Προλεγόμενα στο op. 111 του L. v. Beethoven
Νικόλας Αναδολής The End of the Night

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

 

Γρηγόρης Ιωάννου

Σημαντικότερη διάκρισή του μέχρι σήμερα αποτελεί το τρίτο βραβείο στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Φραντς Λιστ (Βαϊμάρη, 2018), ενώ έχει βραβευτεί στους διαγωνισμούς De Bach Au Jazz, της πόλης του Σπολέτου, Πάολα Μπασκέττι, της Μαγιέν (Γαλλία), Φραντσέσκο Μοσκάτο, Βιζέου, καθώς και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Έχει εμφανιστεί σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ρωσία, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ (Μεγάλη Αίθουσα Μοτσαρτέουμ), η οποία μεταδόθηκε από την Αυστριακή Ραδιοφωνία. Ως σολίστ έχει συμπράξει με Κρατική Ορχήστρα Βαϊμάρης, ΚΟΑ, Συμφωνιέτα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα ΚΩΘ, ΑΣΟΝ. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί επανειλημμένα σε ΜΜΑ, ΜΜΘ, ΚΠΙΣΝ, Αίθουσα Παρνασσός, ενώ ηχογράφησε για το Γ΄ Πρόγραμμα. Σπούδασε στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής (Λονδίνο) με τους Ίαν Τζόουνς και Πήτερ Γιαμπλόνσκι με υποτροφία από το Βρετανικό Ίδρυμα ABRSM και το Henry Wood Trust, αποφοιτώντας με διάκριση. Σπούδασε επίσης στη Schola Cantorum και στο Ελληνικό Ωδείο (τάξη Αγάθης Λεϊμονή), καθώς και στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου (τάξη Ειρήνης Λαλιώτου).

Αναστάσιος Πάππας

Άρχισε τις μουσικές σπουδές του με τη μητέρα του, αποφοίτησε από την τάξη της Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου και του Ιδρύματος Μπαχάουερ στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής πλάι στους Βανέσσα Λατράς και Φρανκ Βιμπάουτ. Βραβεύτηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς σε Ιταλία, Αγγλία και Αμερική. Τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μάικλ Ράντικ, το οποίο τον οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στο Κάρνεγκυ Χολ της Νέας Υόρκης το 1996, όπου έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Για τα ρεσιτάλ που έχει δώσει στο εξωτερικό έχει επίσης αποσπάσει θριαμβευτικά σχόλια. Έχει ηχογραφήσει για ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία, Ρουμανία, καθώς και για την ελληνική και αμερικανική τηλεόραση. Έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με σπουδαία σύνολα του εξωτερικού όπως Ορχήστρα Φεστιβάλ Βουδαπέστης, Καμεράτα Βουδαπέστης, Συμφωνιέτα Λονδίνου, London Soloists Ensemble, φιλαρμονικές Βουκουρεστίου, Ιασίου, Κλουζ, Orquestra do Norte (Πόρτο). Έχει συνεργαστεί με αξιόλογους Έλληνες και ξένους μαέστρους.

 

Το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2020» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 footer