32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Ρεσιτάλ
Εναλλακτική Σκηνή
32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Ρεσιτάλ

Φεστιβάλ - Αλέξανδρος Σαρακενίδης, Δημήτρης Βασιλάκης

30 Οκτωβρίου 2020
Πρωταγωνιστές Παράστασης

 Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

 

 

 

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά τη λειτουργία της με 30% πληρότητα στην Εναλλακτική Σκηνή, δηλαδή 96 θέσεις από το σύνολο των 322. Επιπλέον, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, η πώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κενές θέσεις εκατέρωθεν των (μονών ή διπλών) θέσεων των καθημένων, θα αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα διασφαλίζονται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ θεατών, καθώς και μεταξύ θεατών και σκηνής / ορχήστρας, ενώ θα τηρούνται ειδικά πρωτόκολλα για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τον κλιματισμό / εξαερισμό των χώρων της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Εναλλακτική Σκηνή

Φεστιβάλ

32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Ρεσιτάλ

Αλέξανδρος Σαρακενίδης, Δημήτρης Βασιλάκης
Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020

Available Dates

  • 30 Οκτ 2020

Καλλιτεχνική επιμέλεια Φεστιβάλ: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Ώρα έναρξης: 20.30  |   

 

Σε συνεργασία με το
PIANOFESTIVAL logo

 

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με ένα μοναδικό αφιέρωμα στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού, από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή και στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Έντεκα αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες σε πέντε βραδινά ρεσιτάλ (23, 30, 31 Οκτωβρίου & 6, 7 Νοεμβρίου) και τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ σε απογευματινές συναυλίες (24, 30, 31 Οκτωβρίου & 7 Νοεμβρίου) παρουσιάζουν τις 32 σονάτες για πιάνο του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.

Το πρόγραμμα των συναυλιών στην Εναλλακτική Σκηνή συμπληρώνεται με μια ξεχωριστή συναυλία στις 24 Οκτωβρίου, η οποία περιλαμβάνει έργα για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη με αναφορές στη μουσική του Μπετόβεν. Σολίστ ο Στέφανος Θωμόπουλος.

 

Επιπλέον θα παρουσιαστούν έργα-παραγγελίες της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ σε πρώτη παρουσίαση. Πρόκειται για έργα εμπνευσμένα ή με αναφορές στο έργο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν:

Νικόλας Αναδολής The Εnd of the Νight
Ευριπίδης Μπέκος ΝΑΜΑ
Δημήτρης Οικονόμου Piano Sonata Νo. 2
Ελένη Ράλλη Small, Light Moments
Αλέξανδρος Σπύρου Προλεγόμενα στο op. 111 του L. v. Beethoven

 

Οι διακεκριμένοι πιανίστες Αλέξανδρος Σαρακενίδης και Δημήτρης Βασιλάκης θα ερμηνεύσουν τα έργα: 

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν Σονάτα αρ. 7 σε ρε μείζονα, έργο 10, αρ. 3· Σονάτα αρ. 16 σε σολ μείζονα, έργο 31, αρ. 1· Σονάτα αρ. 30 σε μι μείζονα, έργο 109· Σονάτα αρ. 31 σε λα ύφεση μείζονα, έργο 110
Ευριπίδης Μπέκος ΝΑΜΑ
Ελένη Ράλλη Small, Light Moments

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Αλέξανδρος Σαρακενίδης

Γεννημένος στις Σέρρες, σπούδασε στο ΚΩΘ και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τάξη Ιγκόρ Πέτριν). Σπούδασε σε Σχολή Τεχνών LUCA / Ινστιτούτο Λέμμενς στο Βέλγιο, αποφοιτώντας με τον ανώτερο μεταπτυχιακό τίτλο και την ανώτατη διάκριση υπό την καθοδήγηση του Άλαν Βάις. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, σε αίθουσες όπως Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών, ΜΜΑ, ΜΜΘ, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου (Ρόδος), καθώς επίσης σε διεθνή φεστιβάλ όπως Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Les Mercredis de la Musique asbl και Midis Minimes (Γαλλία). Επιπλέον, έχει συμπράξει με ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου όπως ΚΟΑ, KΟΘ, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνιέτα Γκλάσπερλενσπηλ, Ορχήστρα Δωματίου Μέχελς, Brussels Virtuosi, καθώς και με διεθνούς κύρους σολίστες όπως ο πιανίστας Άλαν Βάις και ο φλαουτίστας Μαρκ Χράουελς, με τους οποίους διατηρεί στενή σχέση συνεργασίας. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς, ενώ είναι υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία του απένειμε το Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου (2017).

 

Δημήτρης Βασιλάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε πιάνο σε ηλικία επτά ετών, ενώ αποφοίτησε από το Ωδείο του Παρισιού. Κύριοι μέντορές του είναι οι Ζεράρ Φρεμύ, Γκιαίργκι Σέμποκ και Μονίκ Ντεσωσσέ. Από το 1992 είναι μέλος του Ensemble Intercontemporain του Πιερ Μπουλέζ, με τον οποίο συνεργάστηκε στενά για δύο δεκαετίες. Συνεργάστηκε, επίσης, με μερικούς από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της εποχής μας όπως οι Καρλχάιντς Στοκχάουζεν, Γκιαίργκι Κούρταγκ, Λουτσιάνο Μπέριο και Iάννης Ξενάκης. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τις Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ, καθώς επίσης αποσπάσματα από το Καλοσυγκερασμένο κλειδοκύμβαλο του Μπαχ, επιλογή από τις Σπουδές του Λίγκετι και το σύνολο του έργου του Μπουλέζ για σόλο πιάνο. Έχει εμφανιστεί σε συναυλιακούς χώρους όπως Κάρνεγκυ Χολ Νέας Υόρκης, Θέατρο Μαριίνσκι Αγίας Πετρούπολης, Θέατρο Κολόν Μπουένος Άιρες, Ρόγιαλ Φέστιβαλ Χολ Λονδίνου, Κοντσέρτχεμπαου Άμστερνταμ, ΜΜΑ, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ. Ως σολίστ έχει συμπράξει με Φιλαρμονική Σεούλ, Συμφωνική Όπερας και Ραδιοφωνίας Τιράνων, Ορχήστρα Πάντοβας και Βένετο, Ορχήστρα Ελβετικής Ρομανδίας, Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Κατοβίτσε και Φιλαρμονική Βερολίνου.

  

 

Το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2020» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 footer