32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Ρεσιτάλ
Εναλλακτική Σκηνή
32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Ρεσιτάλ

Φεστιβάλ - Γιώργος Κωνσταντίνου, Θανάσης Αποστολόπουλος

23 Οκτωβρίου 2020
Πρωταγωνιστές Παράστασης

 Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

 

 

 

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά τη λειτουργία της με 30% πληρότητα στην Εναλλακτική Σκηνή, δηλαδή 96 θέσεις από το σύνολο των 322. Επιπλέον, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, η πώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κενές θέσεις εκατέρωθεν των (μονών ή διπλών) θέσεων των καθημένων, θα αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα διασφαλίζονται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ θεατών, καθώς και μεταξύ θεατών και σκηνής / ορχήστρας, ενώ θα τηρούνται ειδικά πρωτόκολλα για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τον κλιματισμό / εξαερισμό των χώρων της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Εναλλακτική Σκηνή

Φεστιβάλ

32 σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν - Ρεσιτάλ

Γιώργος Κωνσταντίνου, Θανάσης Αποστολόπουλος
Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020

Available Dates

  • 23 Οκτ 2020

Καλλιτεχνική επιμέλεια Φεστιβάλ: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Ώρα έναρξης: 20.30  |   

 

Σε συνεργασία με το
PIANOFESTIVAL logo

 

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με ένα μοναδικό αφιέρωμα στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού, από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή και στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Έντεκα αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες σε πέντε βραδινά ρεσιτάλ (23, 30, 31 Οκτωβρίου & 6, 7 Νοεμβρίου) και τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι σολίστ σε απογευματινές συναυλίες (24, 30, 31 Οκτωβρίου & 7 Νοεμβρίου) παρουσιάζουν τις 32 σονάτες για πιάνο του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.

Το πρόγραμμα των συναυλιών στην Εναλλακτική Σκηνή συμπληρώνεται με μια ξεχωριστή συναυλία στις 24 Οκτωβρίου, η οποία περιλαμβάνει έργα για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη με αναφορές στη μουσική του Μπετόβεν. Σολίστ ο Στέφανος Θωμόπουλος.

Οι διακεκριμένοι πιανίστες Γιώργος Κωνσταντίνου και Θανάσης Αποστολόπουλος θα ερμηνεύσουν τα έργα: Λούντβιχ βαν Μπετόβεν Σονάτα αρ. 3 σε ντο μείζονα, έργο 2, αρ. 3· Σονάτα αρ. 8 σε ντο ελάσσονα, έργο 13, Pathetique (Παθητική)· Σονάτα αρ. 26 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 81α, Les Adieux· Σονάτα αρ. 28 σε λα μείζονα, έργο 101.

 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Γιώργος Κωνσταντίνου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Λιστ Βουδαπέστης, όπου μαθήτευσε πλάι σε καθηγητές όπως οι Φραντς Ράντος, Ώντρας Κέμενες και Γκάμπορ Τσάλογκ. Δημιουργεί και ερμηνεύει καλειδοσκοπικά ημιαυτοσχεδιαστικά προγράμματα με ισχυρές εξωμουσικές αναφορές συνδυάζοντας παλαιότερη μουσική με αυτή σύγχρονων συνθετών (Κουμεντάκη, Απέργη, Ξενάκη, Λίγκετι, Κούρταγκ, Φέλντμαν κ.ά.). Μερικά τέτοια προγράμματα είναι: Τα πέντε στάδια του πένθους: Αποσπάσματα Κούρταγκ κατά την Κύμπλερ-Ρος, Ο Κυανοπώγωνας στον Δρόμο του Σταυρού, 18 ισοτροπικά σπαράγματα γύρω από την Έρμα του Ξενάκη, Εις ανάμνησιν 7-18 γύρω από τα Κλειστά μάτια του Τόρου Τακεμίτσου. Το 2019 συνέπραξε με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Tραγούδι του αηδονιού του Ίγκορ Στραβίνσκι. Περιοδεύει συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό διδάσκοντας (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Ταλλίν, Οξφόρδη) ή δίνοντας ρεσιτάλ (Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Βουκουρέστι, Τίρανα, Πράγα, Ρώμη, Σμύρνη). Συμπράττει με σημαντικούς μουσικούς και ορχήστρες όπως Συμφωνική Ορχήστρα Κιέβου, Ορχήστρα Δωματίου Αγίας Πετρούπολης, Φιλαρμονική Ορχήστρα Τιμισοάρας κ.ά. Από το 2003 διοργανώνει το διεθνές μουσικό φεστιβάλ ΚΟΧΥΛΙΑ στη βόρεια Εύβοια.

Θανάσης Αποστολόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε πιάνο αρχικά στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια σε Λονδίνο, Παρίσι και Ζάλτσμπουργκ. Δάσκαλοί του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, οι Άρης Γαρουφαλής, Ιρίνα Ζαρίτσκαγια και Ζερμαίν Μουνιέ. Έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη δραστηριότητα τόσο ως σολίστ όσο και σε συναυλίες μουσικής δωματίου και βραδιές τραγουδιού [Lieder], ενώ έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως Μποζάρ Βρυξελλών, Φιλαρμόνια Κολωνίας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Συναυλιών [Konzerthaus] Βιέννης, BFM Γενεύης κ.α. Ως σολίστ έχει, επίσης, συμπράξει με ορχήστρες όπως Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Πράγας, Ορχήστρα Ραδιοφωνίας Αννόβερου, Ορχήστρα Δωματίου Στουτγάρδης, σύνολο μουσικής δωματίου Νας κ.ά.

 

 

 

 

Το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2020» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 footer