Η πόλη και η πόλη
Πανοραμικά Σκαλιά – ΚΠΙΣΝ
Η πόλη και η πόλη

Άλλοι χώροι - Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας

Ιούλιος 2021
Δημιουργική Ομάδα

Σύλληψη – Σενάριο – Σκηνοθεσία:
Χρήστος Πασσαλής
Σύλλας Τζουμέρκας

Παραγωγός:
Μαρία Δρανδάκη

Επιμέλεια: 
Ορέστης Ανδρεαδάκης

 

Διεύθυνση φωτογραφίας:
Σίμος Σαρκετζής

Μοντάζ:
Γιώργος Ζαφείρης

Σκηνικά:
Χρήστος Πασσαλής

Σκηνική επιμέλεια εγκατάστασης:
Ελίνα Λούκου

Κοστούμια:
Μάρλι Αλειφέρη
Βασιλεία Ροζάνα

Ήχος:
Νίκος Έξαρχος
Δημήτρης Κανελλόπουλος

Σχεδιασμός μακιγιάζ και κομμώσεων:
Εύη Ζαφειροπούλου
Ιουλία Σιγριμή

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ηθοποιοί:
Βασίλης Κανάκης
Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Αγγελική Παπούλια
Αργύρης Ξάφης
Νίκη Παπανδρέου
Βασίλης Καραμπούλας
Θέμις Μπαζάκα
Δανάη Πριμάλη
Μαρία Φιλίνη
Λαέρτης Μαλκότσης
Μιχάλης Κίμωνας
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Φριτς Φένε
Γιάκομπ Λέο Σταρκ
Φιντέλ Ταλαμπούκας
Άρης Αρμαγανίδης
Ζωή Σιγαλού
Μαρίνα Σιώτου
Βάσια Μπακάκου
Λεονάρδος Μπατής
Γλυκερία Δήμου
Ανδρέας Σταυρακάκης
Νίκος Χορταριάς

Πανοραμικά Σκαλιά – ΚΠΙΣΝ

Άλλοι χώροι

Η πόλη και η πόλη

Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας
Έξι κεφάλαια από την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης

Available Dates

  • 08, 09, 10, 11 Ιουλ 2021

Κινηματογραφική εγκατάσταση

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Πανοραμικά Σκαλιά Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Οι προεγγραφές κράτησης θέσης ανοίγουν την Τετάρτη 30/6 στις 10.00

Ώρα έναρξης: 21.30 | clock

 

ΙΣΝ LOGO 2021

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Συμπαραγωγή με την εταιρεία παραγωγής Homemade Films

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ την κινηματογραφική εγκατάσταση των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα Η πόλη και η πόλη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το πρότζεκτ Η πόλη και η πόλη, το οποίο αποτελεί συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με την εταιρεία παραγωγής Homemade Films, θα παρουσιαστεί στις 8, 9, 10 και 11 Ιουλίου 2021 στις 21.30. Πρόκειται για μια κινηματογραφική εγκατάσταση με τρεις οθόνες σε ταυτόχρονη προβολή, όπου παρουσιάζονται έξι κεφάλαια από την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Η επιμέλεια του πρότζεκτ είναι του Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org.

Για το πρότζεκτ Η πόλη και η πόλη, οι Χρήστος Πασσαλής και Σύλλας Τζουμέρκας, δύο καταξιωμένοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί οι οποίοι γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1978, επιστρέφουν για πρώτη φορά ως καλλιτέχνες και δημιουργοί στον γενέθλιο τόπο τους, δίνοντας πνοή σε ένα κινηματογραφικό εγχείρημα που θολώνει τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας-δοκιμίου (essay film).

Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης σμιλεύονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, πλάθοντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: το τότε και το τώρα διαχέονται το ένα μέσα στο άλλο, αναζητώντας τις καταγωγικές τους ρίζες, αλλά και μια κοινή συνισταμένη για το αύριο. Η πόλη και η πόλη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ σε μια αρχική μορφή εικαστικής εγκατάστασης με τρεις οθόνες σε ταυτόχρονη προβολή.

Η πόλη και η πόλη συμπυκνώνει την εμπειρία μιας πόλης που έχασε βίαια τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, μέσα από τα παρακάτω έξι κεφάλαια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή της κοινότητα:

  • Μια μέρα πριν τη φωτιά
  • Πλατεία Ελευθερίας
  • Η πορεία και η κηδεία της Σάρας, ψυχοκόρης και υπηρέτριας
  • Απελευθέρωση και επιστροφή
  • Η δίκη
  • Πρόλογος και επίλογος (1983)

Ο Χρήστος Πασσαλής και ο Σύλλας Τζουμέρκας σημειώνουν: «Δύο πόλεις συνυπάρχουν μέσα στο ίδιο κάδρο: η Θεσσαλονίκη του περασμένου αιώνα και η Θεσσαλονίκη του σήμερα. Ο χώρος και ο χρόνος αναμειγνύονται με έναν παράδοξο, αινιγματικό τρόπο: η πόλη που χάθηκε, οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν, που ταπεινώθηκαν, που χάθηκαν, συνυπάρχουν με την πόλη του σήμερα και με τους ανθρώπους του σήμερα.

Σχηματίζονται έτσι δύο ρεύματα: το ένα είναι το σύγχρονο ρεύμα, το καθημερινό, πραγματικό, που συμβαίνει κανονικά, ερήμην. Το άλλο είναι βασισμένο στην αληθινή εμπειρία μιας εποχής που έχει χαθεί, αφήνοντας πίσω της ανοιχτές ακόμη πληγές αλλά και τα ίχνη μιας χαμένης Εδέμ.

Τα δύο ρεύματα, το τωρινό και το άλλο, συναντιούνται στις ρωγμές και συνδιαλέγονται – μέσα σε ένα όνειρο».

 

Με την υποστήριξη των MOMus, Claims Conference, EKOME, Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, Rosa Luxemburg Stiftung – Office in Greece, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Iσραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, και τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θερμαϊκού και του Athens Film Office

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Χρήστος Πασσαλής Σύλληψη, σενάριο, σκηνοθεσία

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τον Οκτώβριο του 2004 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα blitz. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έχει σκηνοθετήσει, γράψει και συμμετάσχει ως ηθοποιός σε όλες τις παραστάσεις της ομάδας. Η ομάδα έχει παρουσιάσει το έργο της σε φεστιβάλ και πολυάριθμα θέατρα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τον Λίβανο, την Τουρκία, την Πολωνία, την Αγγλία, την Αυστρία και τη Νορβηγία. Σε συνεργασία με την Αγγελική Παπούλια, από το 2018 σκηνοθετεί στο Θέατρο της Λουκέρνης στην Ελβετία. Έχει συμμετάσχει στις κινηματογραφικές ταινίες Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, Μαύρο λιβάδι του Βαρδή Μαρινάκη, Χώρα προέλευσης και Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών του Σύλλα Τζουμέρκα και Το μέλλον της ιστορίας της Φιόνας Ταν. Τον Ιούλιο του 2020 ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους Ησυχία Πέμπτης (post-production).

 

Σύλλας Τζουμέρκας Σύλληψη, σενάριο, σκηνοθεσία

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Νίσυρο. Οι μεγάλου μήκους ταινίες του Χώρα προέλευσης (2010), Η έκρηξη (2014) και Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών (2019) έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στα φεστιβάλ Βενετίας, Λοκάρνο και Βερολίνου αντίστοιχα, συμμετείχαν σε πάνω από 200 φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο και κυκλοφόρησαν σε κινηματογραφικές αίθουσες, πλατφόρμες streaming και τηλεοπτικούς σταθμούς σε πολλές χώρες. Έχει συνυπογράψει τα σενάρια των ταινιών Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (φεστιβάλ Ρόττερνταμ / SXSW 2016) και All This Victory του Αχμάντ Γκoσέιν (φεστιβάλ Βενετίας 2019). Στο θέατρο και σε multi-platform έργα έχει συνεργαστεί με τη Γιούλα Μπούνταλη, την ομάδα blitz, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, την Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά.

 

Ορέστης Ανδρεαδάκης Επιμέλεια

Είναι ο διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στην ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (1995) και του Athens Open Air Film Festival (2010), τα οποία και διηύθυνε από το 2007 μέχρι το 2016. Εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση και σχεδίασε, οργάνωσε και επιμελήθηκε εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Γενεύη. Το 2017 ήταν επιμελητής της επίσημης ελληνικής συμμετοχής στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας. Το 2013 τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών της Γαλλίας.

 

Ελίνα Λούκου Σκηνική επιμέλεια εγκατάστασης

Γεννήθηκε το 1982. Είναι συνιδρύτρια του στούντιο DeMachinas, το οποίο εστιάζει στη γλυπτική όψη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και τον σχεδιασμό εκθέσεων και εγκαταστάσεων. Έχει εργαστεί σε σειρά έργων στην Ευρώπη σε συνεργασία με γραφεία όπως Rogers Stirk Harbour + Partners και Allies and Morrison στο Λονδίνο, και A Whale’s architects και Flux Office στην Αθήνα. Έπειτα από την τρίχρονη συνεργασία της με την Εύα Μανιδάκη, σε σκηνικά παραστάσεων όπως Το θερμοκήπιο του Πίντερ σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, έχει υπογράψει τον σχεδιασμό σκηνικών για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Έργα της έχουν δημοσιευτεί και βραβευτεί στην Ελλάδα και την Αγγλία, ενώ διατηρεί ακαδημαϊκή σχέση με τη Σχολή Σέντραλ Σαιντ Μάρτινς (Central Saint Martins). Η έρευνά της έχει επηρεαστεί και ξεκινήσει από το έργο του Ιάννη Ξενάκη και, πιο συγκεκριμένα, από το Σπίτι Διακοπών στην Αμοργό. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου (2014) και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2007).

 

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας