Μάτια μου, μάτια Μάτια μου, μάτια
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Μάτια μου, μάτια
Καλλιτεχνική Περίοδος 2021/22 - 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022
Δημιουργική Ομάδα

Ερμηνεύουν:

Ερήνη τραγούδι, καλλιτεχνική επιμέλεια

Γιώργος Κοντογιάννης λύρα

Σοφία Ευκλείδου τσέλο

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Πρακτικές πληροφορίες:

- Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκρατήσεις.

- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας πολλών από τους χώρους του φεστιβάλ, αρκετές από τις συναυλίες επαναλαμβάνονται έως και τρεις φορές την κάθε μέρα, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό να τις παρακολουθήσει.

- Οι συναυλίες του φεστιβάλ θα έχουν σύντομη διάρκεια (από 25 έως 40 λεπτά κατά μέσο όρο) προκειμένου οι θεατές να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία, αν το επιθυμούν.

- Οι αποστάσεις μεταξύ των χώρων είναι μικρές, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν πολλές από τις δράσεις του φεστιβάλ.

- Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει χάρτης με τους χώρους, συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.

- Στους χώρους θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Όπερα

Μάτια μου, μάτια

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στις 17.00, 18.00 και 19.00 |   

Διάρκεια: περ. 30΄

Χωρητικότητα έως 30 άτομα

 

logos 01

 

Για τον άνθρωπο ανέκαθεν τα μάτια είχαν (και) συμβολική σημασία. Συνδέονται με το φως, τον ήλιο και το πνεύμα, ενώ θεωρούνται ο «καθρέφτης της ψυχής». Εκθειάζονται μέσω των τραγουδιών και της ποίησης, αποτελούν πύλη του έρωτα, της λατρείας, του πόνου, της χαράς και της ομορφιάς. Επιπλέον και μεταξύ άλλων, το μάτι χρησιμοποιείται ως σύμβολο σε διάφορες θρησκείες. Στη Βίβλο συμβολίζει την παντογνωσία και την άγρυπνη προστασία του πανταχού παρόντος Θεού, ενώ στην Αίγυπτο είναι σύμβολο γονιμότητας, πίστης και τύχης αλλά και αναγνώρισης του ατόμου στη μεταθανάτια ζωή. Στην Ελλάδα, στη λαϊκή θυμοσοφία, μας προστατεύει από το «κακό μάτι», ενώ αρκετοί το φέρουν πάνω τους για καλή τύχη και προστασία. — Ε.

Η διεθνής ερμηνεύτρια Ερήνη, συνοδευόμενη από διακεκριμένους σολίστ, τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο και τον Γιώργο Κοντογιάννη στη λύρα, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα τραγουδιών από τη Μικρά Ασία, την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τον συμβολισμό των ματιών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι τρεις καλλιτέχνες παρουσιάζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα για πρώτη φορά, ενώ συμπράττουν με διάθεση αυτοσχεδιαστική, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας.

 

Λίγα λόγια για την Ερήνη

Σμυρναίικης καταγωγής, η Ερήνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ πλέον έχει τη βάση της στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, τη σύγχρονη αλλά και την τζαζ, και αναζητώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσω της δημιουργίας, η ίδια μετρά ήδη σημαντικές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως οι βραβευμένοι με Γκράμμυ Ντανίλο Πέρες, Τέρρι Λάιν Κάρρινγκτον και Λουτσιάνα Σόουζα. Περιόδευσε με το Τσίρκο του Ήλιου για τρία χρόνια. Η ίδια έχει εμφανιστεί στο περίφημο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης και είναι καθηγήτρια στο Κολέγιο Μουσικής Μπέρκλη. Έχει παρουσιάσει την ελληνική παραδοσιακή μουσική σε διακεκριμένα πανεπιστήμια στην Αμερική όπως Χάρβαρντ και Πρίνστον. Για τη δουλειά της πάνω στη φωνητική ερμηνεία της μικρασιάτικης μουσικής έλαβε πρόσφατα δύο σημαντικά βραβεία από το Mass Cultural Council και το Ίδρυμα Βοστόνης.

 

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης, στην οδό Θεωρίας 12. Ιδρύθηκε το 1976 και στεγάζει την ομώνυμη συλλογή αρχαίας, βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Η συλλογή Κανελλοπούλου δωρήθηκε στο δημόσιο το 1972 με σκοπό να εκτεθεί στο κοινό. Το κεντρικό κτίριο του μουσείου είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 1894 ως οικία της παλιάς αθηναϊκής οικογένειας Μιχαλέα και τη δεκαετία του 1960 απαλλοτριώθηκε και αναστηλώθηκε από το ελληνικό κράτος για να φιλοξενήσει το μουσείο. Τη δεκαετία του 2000, με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, κατασκευάστηκε η νέα πτέρυγα του μουσείου. Στα θεμέλια του κτιρίου διατηρείται τμήμα του Ριζόκαστρου, της μεσαιωνικής οχύρωσης των Αθηνών.

 

 Δείτε εδώ και κατεβάστε το έντυπο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας