Η πόλη και η πόλη
Πανοραμικά Σκαλιά – ΚΠΙΣΝ
Η πόλη και η πόλη

Άλλοι χώροι - Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας

Ιούλιος 2021
Δημιουργική Ομάδα

Σύλληψη – Σενάριο – Σκηνοθεσία:
Χρήστος Πασσαλής
Σύλλας Τζουμέρκας

Παραγωγός:
Μαρία Δρανδάκη

Επιμέλεια: 
Ορέστης Ανδρεαδάκης

 

Διεύθυνση φωτογραφίας:
Σίμος Σαρκετζής

Μοντάζ:
Γιώργος Ζαφείρης

Σκηνικά:
Χρήστος Πασσαλής

Σκηνική επιμέλεια εγκατάστασης:
Ελίνα Λούκου

Κοστούμια:
Μάρλι Αλειφέρη
Βασιλεία Ροζάνα

Ήχος:
Νίκος Έξαρχος
Δημήτρης Κανελλόπουλος

Σχεδιασμός μακιγιάζ και κομμώσεων:
Εύη Ζαφειροπούλου
Ιουλία Σιγριμή

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ηθοποιοί:
Βασίλης Κανάκης
Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Αγγελική Παπούλια
Αργύρης Ξάφης
Νίκη Παπανδρέου
Βασίλης Καραμπούλας
Θέμις Μπαζάκα
Δανάη Πριμάλη
Μαρία Φιλίνη
Λαέρτης Μαλκότσης
Μιχάλης Κίμωνας
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Φριτς Φένε
Γιάκομπ Λέο Σταρκ
Φιντέλ Ταλαμπούκας
Άρης Αρμαγανίδης
Ζωή Σιγαλού
Μαρίνα Σιώτου
Βάσια Μπακάκου
Λεονάρδος Μπατής
Γλυκερία Δήμου
Ανδρέας Σταυρακάκης
Νίκος Χορταριάς

Πανοραμικά Σκαλιά – ΚΠΙΣΝ
Άλλοι χώροι

Η πόλη και η πόλη

Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας
Έξι κεφάλαια από την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης

Available Dates

  • 08, 09, 10, 11 Ιουλ 2021

Κινηματογραφική εγκατάσταση

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Πανοραμικά Σκαλιά Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org

Οι προεγγραφές κράτησης θέσης ανοίγουν την Τετάρτη 30/6 στις 10.00

Ώρα έναρξης: 21.30 | clock

 

ΙΣΝ LOGO 2021

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Συμπαραγωγή με την εταιρεία παραγωγής Homemade Films

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ την κινηματογραφική εγκατάσταση των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα Η πόλη και η πόλη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το πρότζεκτ Η πόλη και η πόλη, το οποίο αποτελεί συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με την εταιρεία παραγωγής Homemade Films, θα παρουσιαστεί στις 8, 9, 10 και 11 Ιουλίου 2021 στις 21.30. Πρόκειται για μια κινηματογραφική εγκατάσταση με τρεις οθόνες σε ταυτόχρονη προβολή, όπου παρουσιάζονται έξι κεφάλαια από την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Η επιμέλεια του πρότζεκτ είναι του Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org.

Για το πρότζεκτ Η πόλη και η πόλη, οι Χρήστος Πασσαλής και Σύλλας Τζουμέρκας, δύο καταξιωμένοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί οι οποίοι γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1978, επιστρέφουν για πρώτη φορά ως καλλιτέχνες και δημιουργοί στον γενέθλιο τόπο τους, δίνοντας πνοή σε ένα κινηματογραφικό εγχείρημα που θολώνει τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας-δοκιμίου (essay film).

Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης σμιλεύονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, πλάθοντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: το τότε και το τώρα διαχέονται το ένα μέσα στο άλλο, αναζητώντας τις καταγωγικές τους ρίζες, αλλά και μια κοινή συνισταμένη για το αύριο. Η πόλη και η πόλη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ σε μια αρχική μορφή εικαστικής εγκατάστασης με τρεις οθόνες σε ταυτόχρονη προβολή.

Η πόλη και η πόλη συμπυκνώνει την εμπειρία μιας πόλης που έχασε βίαια τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, μέσα από τα παρακάτω έξι κεφάλαια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή της κοινότητα:

  • Μια μέρα πριν τη φωτιά
  • Πλατεία Ελευθερίας
  • Η πορεία και η κηδεία της Σάρας, ψυχοκόρης και υπηρέτριας
  • Απελευθέρωση και επιστροφή
  • Η δίκη
  • Πρόλογος και επίλογος (1983)

Ο Χρήστος Πασσαλής και ο Σύλλας Τζουμέρκας σημειώνουν: «Δύο πόλεις συνυπάρχουν μέσα στο ίδιο κάδρο: η Θεσσαλονίκη του περασμένου αιώνα και η Θεσσαλονίκη του σήμερα. Ο χώρος και ο χρόνος αναμειγνύονται με έναν παράδοξο, αινιγματικό τρόπο: η πόλη που χάθηκε, οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν, που ταπεινώθηκαν, που χάθηκαν, συνυπάρχουν με την πόλη του σήμερα και με τους ανθρώπους του σήμερα.

Σχηματίζονται έτσι δύο ρεύματα: το ένα είναι το σύγχρονο ρεύμα, το καθημερινό, πραγματικό, που συμβαίνει κανονικά, ερήμην. Το άλλο είναι βασισμένο στην αληθινή εμπειρία μιας εποχής που έχει χαθεί, αφήνοντας πίσω της ανοιχτές ακόμη πληγές αλλά και τα ίχνη μιας χαμένης Εδέμ.

Τα δύο ρεύματα, το τωρινό και το άλλο, συναντιούνται στις ρωγμές και συνδιαλέγονται – μέσα σε ένα όνειρο».

 

Με την υποστήριξη των MOMus, Claims Conference, EKOME, Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, Rosa Luxemburg Stiftung – Office in Greece, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Iσραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, και τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θερμαϊκού και του Athens Film Office

 

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας