Χορευτικά Σόλι
Μουσείο Ακρόπολης
Χορευτικά Σόλι
19 & 20 Σεπτεμβρίου
Μουσείο Ακρόπολης
Άλλοι χώροι

Χορευτικά Σόλι

Available Dates

  • 19, 20 Σεπ 2020

11.00 - 13.00

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την Αττική αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις του θεσμού Όλη η Ελλάδας ένας Πολιτισμός από σήμερα 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Λυπούμεθα για την αναστάτωση, αλλά προφανώς προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

H εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο Μουσείο Ακρόπολης (10 ευρώ).
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης

GNO GR copy

 

 

To Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προτείνει έναν χορευτικό περίπατο στο Μουσείο Ακρόπολης στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός. Η εκδήλωση περιλαμβάνει και τα οκτώ χορευτικά σόλι που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε εσωτερικούς χώρους αρχαιολογικών μουσείων ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές διηγούνται καινούριες ιστορίες σε μια διαδρομή σε χώρους του Μουσείου Ακρόπολης πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Χρήστου Παπαδόπουλου και του Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνου Ρήγου.

 

Αναλυτικά, τα χορευτικά σόλι με τη σειρά που θα παρουσιαστούν:

 

Χορευτικό σόλο 1

Χορογραφία: Γιάννης Νικολαΐδης
Χορεύουν οι Μαργαρίτα Κώστογλου (19/9), Ελευθερία Στάμου (20/9)
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Ηχητικός σχεδιασμός: Μανώλης Μανουσάκης

«Συχνά, νιώθω πως τα εκθέματα στα μουσεία που επισκέπτομαι είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Όπως ακριβώς και τα άγρια ζώα στους ζωολογικούς κήπους. Αντικείμενα και πλάσματα που εκθέτονται παντοτινά εγκλωβισμένα, βίαια απομακρυσμένα από το φυσικό τους περιβάλλον και διαχωρισμένα από τον λόγο ύπαρξής τους. Συχνά, ο εχθρός τους είναι ο αμείλικτος χρόνος που τα καθιστά μουσειακά εκθέματα ή απλώς η ανθρώπινη απληστία. Συχνά, οι λιγότερο τυχεροί από εμάς έχουν αυτή την εμπειρία, εγκλωβισμένοι σε κατεστραμμένα κορμιά που αδυνατούν να εκπληρώσουν την επιθυμία του πνεύματός τους. Καταδικασμένοι να ολοκληρώσουν τον υπόλοιπο βίο τους σε αυτά. Υπέροχοι ιππότες σε οδυνηρά άκαμπτες πανοπλίες», σημειώνει ο χορευτής και χορογράφος Γιάννης Νικολαΐδης.

 

Χορευτικό σόλο 2

Χορογραφία: Θανάσης Σολωμός
Χορεύει ο Γιάννης Γκάντσιος
Μουσική σύνθεση: Θεόδωρος Ρέγκλης

«Ο χορευτής συνυπάρχει, είναι μέρος του χώρου, με τη μόνη διαφορά ότι αυτός αναπνέει, έχει ζωή. Κινείται, νιώθει μόνος αλλά δεν είναι, νιώθει χαμένος, όμως βρίσκει τα πατήματά του. Είναι εκεί αλλά χάνεται – επιστρέφει. Αισθάνεται παρουσίες που είναι παγωμένες στον χρόνο, δεν ανταποκρίνονται. Όμως συνεχίζει τη δική του πορεία στο άγνωστο», επισημαίνει ο Θανάσης Σολωμός.

 

Χορευτικό σόλο 3

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Χορεύουν οι Φώτης Διαμαντόπουλος, Ρέα Τσαντούρη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Ηχητικός σχεδιασμός: Αντώνης Παλάσκας

«Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο…

Άρθρο 1

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα…»

10 Δεκεμβρίου 1948

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ήταν το αποτέλεσμα των συνεπειών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τη λήξη του πολέμου και τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών, η διεθνής κοινότητα ορκίστηκε να μην ξανασυμβούν ποτέ στο μέλλον οι αγριότητες και η κτηνωδία που προκάλεσε αυτός ο πόλεμος.

 

Χορευτικό σόλο 4

Χορογραφία: Έλτον Ντιμρότσι
Χορεύει ο Έλτον Ντιμρότσι
Μουσική: Conrad Steinmann
Κοστούμι: Dante

«Ο σύγχρονος άνθρωπος. Μοναχικός. Αθόρυβος, σε έναν εκκωφαντικό κόσμο που τρέχει, με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Εκπαιδεύεται. Τρέχει. Πέφτει. Προσπαθεί. Τρέχει. Πέφτει. Αποστηθίζει. Τρέχει. Μιλάει. Τρέχει. Μιλάει… χωρίς να ακούει τον ήχο της φωνής του… Και όταν πλέον ησύχασαν όλα, τα αγάλματα άρχισαν να διηγούνται στα πουλιά το αληθινό ταξίδι. Ακούσατε…», σημειώνει ο Έλτον Ντιμρότσι.

 

Χορευτικό σόλο 5

Χορογραφία: Αγάπιος Αγαπιάδης
Χορεύει ο Στέλιος Κατωπόδης

«Όταν το σώμα και η ψυχή συνυπάρχουν σε έναν χώρο μέσα στον χρόνο της ζωής και την εξέλιξη της ανθρώπινης ύπαρξης, τίποτα δεν μένει σταθερό. Όλα ρέουν και εξελίσσονται. Με σώμα τον ρυθμό. Και αίσθηση τη μελωδία. Το ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν ορίζει το ποιοι είμαστε και προς τα πού πάμε», παρατηρεί ο Αγάπιος Αγαπιάδης.

 

Χορευτικό σόλο 6

Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Χορεύει ο Γιώργος Κοτσιφάκης
Σαντούρι: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Ο καταξιωμένος χορευτής Γιώργος Κοτσιφάκης παρουσιάζει ένα χορευτικό σόλο σε χορογραφία Χρήστου Παπαδόπουλου, με τη συνοδεία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου και δεξιοτέχνη Ανδρέα Κατσιγιάννη στο σαντούρι. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος σημειώνει: «Ένα ντουέτο. Ένα σώμα και ένα μουσικό όργανο. Το ντουέτο αυτό εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και αποπειράται μέσα σε πέντε μόλις λεπτά να σκιαγραφήσει και να διαγράψει μια τιτάνια ανθρώπινη διαδρομή και εξέλιξη. Η διαδρομή αυτή ξεκινά με τη μυθολογική δημιουργία του ανθρώπου ως ένα θεϊκό αστείο, συνεχίζει με τη σχέση αθάνατου-θνητού και πώς αυτή αναδιαμορφώνεται μέσα στους αιώνες και τελειώνει με τα πρώτα βήματα του ανθρώπου ως ανεξάρτητου πλάσματος που λαχταρά να αυτοπροσδιοριστεί και να ορίσει το μέλλον του. Συνεχίζοντας την έρευνα της συνάντησης σώματος και ήχου, το πώς αυτά συναντιούνται και αλληλοεπηρεάζονται, επιχειρείται η δημιουργία ενός ιδιότυπου παραστασιακού κώδικα στηριζόμενου τόσο στην αφηγηματικότητα της κίνησης όσο και στη λειτουργία της ίδιας της μουσικής».

 

Χορευτικό σόλο 7  

Χορογραφία: Έλενα Κέκκου
Χορεύει η Έλενα Κέκκου
Μουσική: Αντώνης Βλάχος

«Κάθε ύπαρξη είναι μοναδική. Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι μια ατέρμονη γραμμή που κατά την πορεία της τέμνεται με άλλες γραμμές δημιουργώντας αλληλεπίδραση. Ξεκινά μόνη και καταλήγει μόνη. Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στο ενδιάμεσο. Η κίνηση εμπεριέχει έναν κώδικα που ξεκλειδώνει την ουσία της ύπαρξης και την οριοθετεί. Η επιλογή της θέσης είναι αυτή που καθορίζει τη διαδρομή», υπογραμμίζει η Έλενα Κέκκου.

 

Χορευτικό σόλο 8

Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Χορεύουν οι Βαγγέλης Μπίκος (19/9), Ντανίλο Ζέκα (20/9)
Σαξόφωνο: Γκουίντο ντε Φλάβιις

«Ένα σώμα αρχετυπικό, αντρικό, στέρεο, εγκλωβισμένο μέσα σε καδρόνια αναστήλωσης, αναπνέει από την αρχή. Ζωντανεύει από τον αέρα που εκπνέει ένα πνευστό όργανο δημιουργώντας τη μελωδία της αναπνοής του αλλά και της τελικής του αποδέσμευσης από τον περιορισμό. Μια εικαστική κινητική διαδρομή όπου το σώμα δημιουργεί αρχιτεκτονικές χειρονομίες σε συνομιλία με τα “στατικά” αγάλματα στον χώρο. Εμπνευσμένο από την περίοδο του εγκλεισμού και τη σιωπή της πόλης», εξηγεί ο Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος.

 

* Η κάθε χορογραφία θα διαρκεί περίπου 10 λεπτά. 

oli i ellada

 

Όλη η Ελλάδα­-ένας πολιτισμός

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο νέο θεσμό "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" με 20 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις

Έναν κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να ενεργοποιήσει το δύσκολο αυτό καλοκαίρι τους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της χώρας, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο νέο θεσμό Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό της στίγμα, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη.

Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα έρχονται σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις. Οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν την επιστροφή στη σχέση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας.

Στα 20 αυτά προγράμματα που προτείνονται από την ΕΛΣ, οργανωμένα σε 6 κύκλους, δίνεται έμφαση στην ελληνική μουσική δημιουργία, από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, χωρίς να λείπουν και οι επιλογές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΛΣ, το ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής, ενώ παρών είναι και ο χορός με τη συμμετοχή μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.