Ο Σαίξπηρ του Βέρντι

Ομιλία πάνω στον Φάλσταφ του Τζουζέππε Βέρντι

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Βέρντι είχε πάθος για τον Σαίξπηρ. Εμπνευσμένος από τον σπουδαίο Άγγλο ποιητή, κληροδότησε στο οπερατικό ρεπερτόριο τρία αριστουργήματα: τον Μάκβεθ, τον Οθέλλο και τον Φάλσταφ, κατορθώνοντας με τη μουσική του να αφομοιώσει το κείμενο σε τέτοιο βαθμό που μετασχημάτισε τα σαιξπηρικά δράματα σε νέες συνθέσεις. Η ένταση, το σφρίγος, το λιτό, «αρρενωπό» συνθετικό στιλ της μουσικής του Βέρντι προικίζει τους σαιξπηρικούς χαρακτήρες με μια πρόσθετη ζωτικότητα που τους κάνει να φαντάζουν πιο αληθινοί απ’ ό,τι στο θέατρο πρόζας. Η μουσική και ο τρόπος που τη χειρίζεται δημιουργεί ένα πλαίσιο ψυχολογικής έκφρασης που παρέχει στον ακροατή τη δυνατότητα να βιώσει μια υπέρτατη εμπειρία.

Η ομιλία θα παρακολουθήσει –με τη συνοδεία βιντεοπροβολών– τη συναρπαστική πορεία της σύνθεσης των σπουδαίων έργων μέσα από τη ζωντανή και δημιουργική αλληλογραφία του Βέρντι με τους λιμπρετίστες του, τον Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε για τον Μάκβεθ και τον ποιητή και συνθέτη Αρρίγκο Μπόιτο για τις άλλες δυο. Θα γίνουμε μάρτυρες ενός δούναι και λαβείν που προσιδιάζει στην αμεσότητα της σύγχρονης εποχής και των social media!

Ημέρα & ώρα: 4 Φεβρουαρίου 2023, 17.00

Χώρος: VIP Lounge

Ομιλήτρια: Έλενα Ματθαιοπούλου

Είσοδος ελεύθερη – Απαιτείται προκράτηση μέσω ticketservices.gr από τις 25 Ιανουαρίου 2023

Στο πλαίσιο συνεργασίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Πρόγραμμα Μελών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ έχουν δεσμεύσει περιορισμένο αριθμό θέσεων για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ.