Μέλισμα

 

Το Μέλισμα αποτελεί τον νέο ετήσιο κύκλο εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων για άτομα όλων των ηλικιών που εγκαινιάζουν οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ και υλοποιούν, πιλοτικά ήδη από τον Ιούνιο του 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγη σημαντικά εξαιτίας πρωτοφανών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021. Ο κύκλος, με βάση τα χωριά της Λίμνης και της Αγίας Άννας, επικεντρώνεται στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και περιλαμβάνει μια σειρά βιωματικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής, μουσικής, δημιουργικής κίνησης και χορού και εικαστικών τεχνών, που απευθύνονται τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες διαγενεακές ομάδες κοινότητας που δραστηριοποιούνται σε ευβοϊκά έθιμα και παραδόσεις. Στο πρώτο στάδιο, καθένα από τα εργαστήρια στοχεύει στο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις βασικές έννοιες και τεχνικές της αντίστοιχης τέχνης, ενώ στο δεύτερο στάδιο, ο γόνιμος διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών τεχνών θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας πρωτότυπης παράστασης μουσικού θεάτρου. Η παράσταση θα ανέβει για πρώτη φορά στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2023, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εργαστήρια θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής

Απολαυστικοί αυτοσχεδιασμοί, άφθονο παιχνίδι, ασκήσεις διάδρασης, αφηγήσεις και αυθόρμητη συγγραφή ιστοριών, ποιημάτων και τραγουδιών είναι τα υλικά που θα αποτελέσουν τα συστατικά στοιχεία μιας δράσης που στοχεύει, μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, στην καλλιέργεια της φαντασίας, της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ανακαλύψουν τις πρακτικές εφαρμογές της θεατρικής έκφρασης και της δημιουργικής γραφής ως ελεύθερου χώρου καλλιτεχνικής άρθρωσης στο πλαίσιο της ομάδας. Στη δεύτερη φάση των εργαστηρίων, με κεντρικό θεματικό άξονα τη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο, οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με τις ομάδες και των υπόλοιπων καλλιτεχνικών εργαστηρίων (δημιουργικής κίνησης και χορού, μουσικής, εικαστικών) του κύκλου δράσεων Μέλισμα για να συν-δημιουργήσουν μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι ενεργά, είτε μπροστά είτε πίσω από τη σκηνή.

Εργαστήρια εικαστικών τεχνών

Tα εργαστήρια εικαστικών τεχνών, με κεντρικό θέμα τον σχεδιασμό μιας θεατρικής παράστασης, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες με στόχο τη γνωριμία των συμμετεχόντων με όλα τα στάδια του σκηνογραφικού και ενδυματολογικού σχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με νέες και παλαιότερες μεθόδους καλλιτεχνικής δημιουργίας, σχεδίου, σχεδιασμού εικαστικών επιφανειών, τεχνικών crafting, κατασκευών, σχεδιασμού κοστουμιών και ειδικών θεατρικών κατασκευών, καθώς και φωτογραφίας και βίντεο. Πρόκειται για μια δημιουργική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, που θα τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των οπτικών και παραστατικών τεχνών.

Εργαστήρια δημιουργικής κίνησης και χορού

Τα εργαστήρια δημιουργικής κίνησης και χορού απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στοχεύουν στον πειραματισμό με την κίνηση μέσα από χορευτικές ασκήσεις, κινητικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμό. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα σχηματίσουν τρεις διαφορετικές και αλληλοσυμπληρούμενες ομάδες πρακτικής: μία εφηβική ομάδα, μία ομάδα γυναικών και μία ομάδα μεικτή με ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στις συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου, οι ομάδες θα αυτοσχεδιάσουν μέσω της κίνησης, ενώ όλοι μαζί θα ερευνήσουν πώς μια καθημερινή κίνηση μεταμορφώνεται σε χορευτική πράξη και σε συλλογικές συνθέσεις μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνεργασία.

Εργαστήρια μουσικής: Ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και χιπ χοπ

Tα μουσικά εργαστήρια θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: ορχηστρικό σύνολο, χορωδιακό σύνολο, και εργαστήριο χιπ χοπ / ραπ μουσικής για νέους και εφήβους. Σκοπός των εργαστηρίων είναι η δημιουργία ομάδων που θα συνομιλήσουν με τα υπόλοιπα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος, για να συνοδεύσουν την πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση με την παρουσίαση της οποίας θα κλείσει ο κύκλος δράσεων Μέλισμα. Τα μουσικά και χορωδιακά σύνολα θα φιλοξενήσουν μουσικούς και χορωδούς όλων των ηλικιών, επιπέδων και οργάνων για τη δημιουργία ενός ή περισσότερων συνόλων, ενώ το εργαστήριο χιπ χοπ / ραπ θα παρακινήσει νέους και εφήβους να γράψουν τους στίχους και να συνθέσουν τα δικά τους μουσικά κομμάτια.

 

Μέλισμα

Εργαστήρια

Καλλιτεχνικός συντονισμός Μαριλένα Κατρανίδου

Σχεδιασμός, υλοποίηση Γιώργος Δούσος, Σοφία Καμαγιάννη (μουσική), Διδώ Γκόγκου (εικαστικές τέχνες), Πωλίνα Κρεμαστά (δημιουργική κίνηση, χορός), Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουϊτζόγλου (θεατρική έκφραση, δημιουργική γραφή)

 

Καταγραφή εκπαιδευτικής μεθοδολογίας Γιώτα Κουϊτζόγλου

Επιστημονική υποστήριξη σε ζητήματα περιβάλλοντος / διαχείρισης χώρου Γιώργος Βελεγράκης, Αναστασία Χρηστάκη (Commonspace)

 

Συντελεστές παράστασης (πληροφορίες θ.α.)

Μουσική σύνθεση Γιώργος Δούσος

Κείμενα Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Ομάδα θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής της κοινότητας

Δραματουργική επεξεργασία Ελένη Ευθυμίου

Έρευνα Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουϊτζόγλου

Διεύθυνση ορχήστρας, διδασκαλία μουσικής σύνθεσης Σοφία Καμαγιάννη

Σκηνοθεσία Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου

Σκηνικά, κοστούμια Διδώ Γκόγκου

Χορογραφία Πωλίνα Κρεμαστά

Βοηθός σκηνοθετριών Γιώτα Κουϊτζόγλου

 

Κινηματογράφηση, δημιουργία ντοκυμαντέρ Caravan Project

Συντονιστής προγράμματος Λεωνίδας Παναγόπουλος

 

YPPOA GR EΛ 01

Φωτογραφίες