Οι επτά θάνατοι της Μαρία Κάλλας
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Οι επτά θάνατοι της Μαρία Κάλλας

Events - Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Ιούλιος 2020
Δημιουργική Ομάδα

Σύνθεση Μάρκο Νικοντίεβιτς, Μαρίνα Αμπράμοβιτς και σκηνές από όπερες των Μπιζέ, Ντονιτσέττι, Πουτσίνι και Βέρντι

Σκηνοθεσία, σκηνικό
Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Συνσκηνοθέτιδα
Λένσυ Πάιζινγκερ

Μουσική διεύθυνση
Γιοέλ Γκαμζού

Μουσική
Μάρκο Νικοντίεβιτς
 
Σενάριο
Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Πέττερ Σκάβλαν
 
Σκηνοθεσία βίντεο
Ναμπίλ Ελντερκίν
 
Οπτικά εφέ
Μάρκο Μπραμπίλλα

Κοστούμια
Ρικκάρντο Τίσι
 
Σκηνογραφική σύλληψη
Άννα Σαιτλ
 
Φωτισμοί
Ουρς Σαίνεμπαουμ
 
Δραματουργία
Μπένεντικτ Στάμπφλι
 
Ερμηνεία
Μαρίνα Αμπράμοβιτς
 
Ηθοποιός
Ουίλλεμ Νταφόε
Πρωταγωνιστές Παράστασης
Κάρμεν
Ναντέζντα Καρυάζινα
 
Φλόρια Τόσκα
Ουίτνεϋ Μόρρισον
 
Δυσδαιμόνα
Λήα Χώκινς
 
Λουτσία Άστον
Αντέλα Ζαχαριά
 
Νόρμα
Σελένε Τζανέττι
 
Τσο-Τσο-Σαν
Γκαμπριέλλα Ρέγες
 
Βιολέτα Βαλερύ
Χέρα Χάιεζανγκ Παρκ 
 
 
Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ 
 
Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30, 35, 42, 50, 55, 70 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ
Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Events

Οι επτά θάνατοι της Μαρία Κάλλας

Μαρίνα Αμπράμοβιτς
Περφόρμανς

Available Dates

  • 08, 09, 10 Ιουλ 2020

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής 
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κύκλος Μουσική και Εικαστικές τέχνες

Ώρα έναρξης: 20.00 | clock

Το νέο φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ της ιέρειας της performance art Μαρίνα Αμπράμοβιτς για την απόλυτη ντίβα Μαρία Κάλλας αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Μόναχο), τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, τον Μουσικό Μάη της Φλωρεντίας και την Εθνική Όπερα των Παρισίων.

Vissi d’arte – αγάπη για την τέχνη της. Λίγο πριν η διάσημη τραγουδίστρια Φλόρια Τόσκα μπήξει το μαχαίρι της στο στήθος του κυνικού Σκάρπια, τραγουδά τη ζωή της με μελαγχολική αναπόληση. Αν και η άρια σηματοδοτεί την ηρεμία πριν από την καταιγίδα, ο φόνος του αντιπάλου της, το σημείο αυτό καμπής στην όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι, σημαδεύει επίσης και τη μοίρα της Τόσκας. Η Μαρία Κάλλας, η απόλυτη πριμαντόνα του 20ού αιώνα, τραγούδησε την άρια αυτή πολλές φορές. Καθώς η συνταρακτική ζωή της Κάλλας πάντα γοήτευε τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η σπουδαία εικαστικός και περφόρμερ αποφάσισε να δημιουργήσει το οπερατικό πρότζεκτ Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας, στο οποίο επτά θάνατοι αναβιώνουν υποδειγματικά επί σκηνής βασισμένοι στις κορυφαίες μουσικές και σκηνικές στιγμές που διαμόρφωσαν τις αντίστοιχες όπερες – όλες τους άριες που ήταν απείρως σημαντικές για τη Μαρία Κάλλας. 

Σε επτά μικρού μήκους ταινίες και μαζί με τον Ουίλλεμ Νταφόε, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα πεθάνει επτά φορές, και στο τέλος της παράστασης, με τον αληθινό θάνατο της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι το 1977, θα βρεθεί στη σκηνή παίζοντας τον εαυτό της. 

Εκτός από τις πασίγνωστες άριες από τον 19ο και τον 20ό αιώνα, ο Σέρβος συνθέτης Μάρκο Νικόντιεβιτς συνθέτει πρωτότυπη μουσική, αναδεικνύοντας μέσα από αυτήν το πώς η άνευ όρων αγάπη της Κάλλας για την τέχνη της δεν της επέτρεψε ποτέ τον διαχωρισμό μεταξύ του προσώπου που ήταν επί σκηνής και του προσώπου που ήταν στην πραγματική της ζωή. Η Αμπράμοβιτς σημειώνει: «Για πάνω από 25 χρόνια ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο αφιερωμένο στη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας. Πάντα με γοήτευε η προσωπικότητά της, η ζωή της, ακόμα και ο θάνατός της. Όπως πολλές από τις ηρωίδες της όπερας που δημιούργησε επί σκηνής, έτσι και η ίδια πέθανε από αγάπη. Πέθανε από μια ραγισμένη καρδιά».

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας