Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων από ερασιτεχνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στους όμορους δήμους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Φεβρουάριος-Ιούλιος 2018

Ανοιχτή πρόσκληση: Υποβολή προτάσεων από ερασιτεχνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στους όμορους δήμους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ, ανακοινώνει ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργειών με ερασιτεχνικές ομάδες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο του μουσικού θεάτρου. 

Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά τα ερασιτεχνικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στους δήμους της Νότιας Αττικής που συνορεύουν με το ΚΠΙΣΝ, καθώς και στους δήμους της περιφερειακής ενότητας του Πειραιά.

Βασική προϋπόθεση επιλογής των ομάδων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής είναι η έμφαση που θα δώσουν στη σχέση θεάτρου και μουσικής και ο βαθμός στον οποίο θα αξιοποιήσουν μορφές του μουσικού θεάτρου για την ανάπτυξη των πρωτότυπων δημιουργιών τους.

Τα ερασιτεχνικά σχήματα θα συνδράμουν επαγγελματίες συνεργάτες της Εναλλακτικής Σκηνής, οι οποίοι θα αναλάβουν το ρόλο εμψυχωτή των επιλεγμένων ομάδων. 
Με την εμπειρία, τα βασικά σκηνικά εργαλεία και τη μεθοδολογία που διαθέτουν, θα φροντίσουν να συμβάλουν δημιουργικά στην έρευνα, στις δοκιμές και στο τελικό αποτέλεσμα κάθε πρότασης, σύμφωνα με τις ανάγκες και το όραμα κάθε σχήματος, υποστηρίζοντας και όχι καθοδηγώντας τις καλλιτεχνικές επιλογές του. 
Η ανάπτυξη του μουσικού περιεχομένου και η ενδυνάμωση της σκηνικής παρουσίας των ερμηνευτών θα αποτελέσει τη βασική κατεύθυνση της συνεργασίας.


Η επαφή με τις ερασιτεχνικές ομάδες κορυφώνεται με την τελική συνάντηση όλων των συνεργαζόμενων σχημάτων στη σκηνή της Εναλλακτικής της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την παρουσίαση του αποτελέσματος της εργασίας τους στο ευρύ κοινό. 

Δικαίωμα αίτησης συμμετοχής έχουν όσα καλλιτεχνικά ερασιτεχνικά σχήματα εδράζονται στους παρακάτω δήμους: Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίου -Δημητρίου, Πειραιώς, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος.

Οι δράσεις απευθύνονται σε ερασιτέχνες καλλιτέχνες ηλικίας τουλάχιστον 17 ετών.

Οι αιτήσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τα εξής:
- ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα της ομάδας (εάν υπάρχει)
- μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την καλλιτεχνική δράση της ΕΛΣ, στην οποία κάθε υποψήφια ομάδα θα  κάνει αναφορά στους λόγους για τους οποίους επιθυμεί τη συμμετοχή της και στους τομείς στους οποίους θεωρεί ότι χρειάζεται υποστήριξη.
- μια αναλυτική περιγραφή του προτεινόμενου καλλιτεχνικού έργου.


Η περίοδος συνεργασίας των ομάδων με τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τους μήνες Φεβρουάριο-Ιούλιο 2018, ενώ, οι τελικές παρουσιάσεις των ομάδων θα φιλοξενηθούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τον Ιούλιο 2018.

Όροι και προϋποθέσεις:

Λήξη προθεσμίας υποβολής προτάσεων 15 Δεκεμβρίου 2017

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αρχές Ιανουαρίου 2018

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Οι τελικές παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ τον Ιούλιο του 2018.

Η ΕΛΣ αναλαμβάνει την επικοινωνία, την προβολή και την προώθηση της δράσης και των τελικών παρουσιάσεων. 
Το κόστος προετοιμασίας και παραγωγής των παρουσιάσεων καλύπτεται από τα συμμετέχοντα θεατρικά σχήματα. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ παρέχει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για την υλοποίηση των παρουσιάσεων.


Οι τελικές παρουσιάσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Καλλιτεχνική επιμέλεια/συντονισμός:
Σοφία Μαυραγάνη, χορογράφος


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΝΕΟΤΕΡΟ