Μπαλέτο

Μάνος Χατζιδάκις
Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου

Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντία Γουρζή
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
4, 5, 6, 7, 8, 10, 11 Μαρτίου 2015

Θέατρο Ολύμπια
Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση
Ώρα έναρξης: 20.00


Σκηνικά: Eύα Μανιδάκη 
Kοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος


Διανομή Το Χαμόγελο της Τζοκόντας

Τζοκόντα:  
Μαρία Κουσουνή
Γυναίκες: Βανέσα Κούρκουλου, Δήμητρα Λαούδη, Πόπη Σακελλαροπούλου, Ελεάνα Ανδρεούδη, Άννα Φράγκου, Ελένη Κλάδου, Κόμη Κλουκίνα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Δέσποινα Μπισμπίκη, Ελευθερία Στάμου, Μυρτώ Σχοινοποκάκη, Αριάδνη Φιλιππάκη 
Άνδρες:
Bαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης, Μάικλ Ντούλαν, Νίκος Μοσχής, Γιάννης Μπενέτος, Έλτον Ντιμρότσι, Ιλίρ Σίπρι, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας 

Διανομή Μαρσύας


Μαρσύας: Στράτος Παπανούσης (4, 5, 10, 11/3)
 Βαγγέλης Μπίκος (6, 7, 8/3) 
Απόλλων: Αλεξάντερ Νέσκωβ  (4, 5, 7, 8, 10, 11/3)
 Μάικλ Ντούλαν (6/3)
Αθηνά: Μαρία Κουσουνή (4, 5, 8, 10/3)
 Σταυρούλα Καμπουράκη  (6, 7, 11/3)
Μούσες: Eλεάνα Ανδρεούδη, Άννα Φράγκου, Ελένη Κλάδου, Κόμη Κλουκίνα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Βάλια Σπυρίδωνος, Ελευθερία Στάμου, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Αριάδνη Φιλιππάκη 
Άνδρες:  Νίκος Μοσχής, Γιάννης Μπενέτος, Έλτον Ντιμρότσι, Ιλίρ Σίπρι, Θανάσης Σολωμός, Δημήτρης Φέρρας    

 
Δύο κιθάρες: Στέλλα Κυπραίου, Αριστείδης Χατζησταύρου
Μαντολίνο: Bιβή Γκέκα
Σαξόφωνο: Διονύσης Ρούσσος
Τσέμπαλο: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Πιάνο: Χρήστος Σακελλαρίδης

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝΤο εμβληματικό έργο της Ελληνικής μουσικής δημιουργίας, Tο Χαμόγελο της Τζοκόντας του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι γίνεται μπαλέτο σε χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου και παρουσιάζεται μαζί με ένα από το λιγότερο γνωστά έργα του ίδιου συνθέτη, τον Μαρσύα, από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση.

"Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες τη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογος της, κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί". Με αυτά τα λόγια έκλεινε ο Μάνος Χατζιδάκις το σημείωμα του στην πρώτη έκδοση του θρυλικού πλέον Χαμόγελου της Τζοκόντας. Το συγκλονιστικό έργο, που έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ηχογραφήθηκε το 1965 στη Νέα Υόρκη σε παραγωγή του θρύλου Κουίνσι Τζόουνς. Ακριβώς μισό αιώνα αργότερα, στις αρχές του 2015 η Εθνική Λυρική Σκηνή αναθέτει στην κορυφαία χορογράφο και χορεύτρια Αγγελική Στελλάτου να το χορογραφήσει για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μια ενιαία παράσταση με τον λιγότερο γνωστό Μαρσύα του Μάνου Χατζιδάκι.
Η Αγγελική Στελλάτου, εξέχουσα προσωπικότητα του ελληνικού χορού, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναλαμβάνοντας να εμφυσήσει κίνηση στα δύο σπουδαία έργα του Μάνου Χατζιδάκι: "Το Χαμόγελο δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μουσικό έργο που μεταφέρει τόσο απλά και εύθραυστα τεράστιο συγκινησιακό φορτίο. Είναι ένα κομμάτι μας, μια μουσική που μας έχει σημαδέψει, συντροφεύσει, τόσο που μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτό ως η Τζοκόντα, ή το Χαμόγελο. Ο Μαρσύας, από την άλλη, είναι ένα χορόδραμα, καρπός της συνεργασίας του Μάνου Χατζιδάκι με τη Ραλλού Μάνου, όχι γνωστό αλλά που μαζί με τον Καραγκιόζη θεωρούνται εμβληματικά έργα της χορογράφου", σημειώνει.  
Την γνωρίσαμε ως συνιδρύτρια και πρωταγωνίστρια της Ομάδας Εδάφους, που μαζί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου δημιούργησαν το 1987. Πολυβραβευμένη χορεύτρια και εμβληματικό πρόσωπο της άνοιξης του χοροθεάτρου στην Ελλάδα την δεκαετία του '90, σημάδεψε με την ερμηνεία της παραστάσεις όπως η Μήδεια, Ενός Λεπτού σιγή, Ανθρώπινη δίψα, Δράκουλας κ.α. - όλες σε χορογραφία του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Το 2004 ήταν η επικεφαλής χορογράφος των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει πολλές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Μέγαρο Μουσικής, Θέατρο Εμπρός κ.α. και έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού όπως Sine Qua Non, Ανάλια, amorphy.org, Χορικά της Ζουζούς Νικολούδη κ.ά.
Στο Χαμόγελο της Τζοκόντας, η Στελλάτου επιχειρεί ένα διάλογο μεταξύ του σύγχρονου χορού και του μπαλέτου με συνοδοιπόρους εξαιρετικούς Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και με απόλυτο οδηγό τη μαγική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Στον ρόλο της Τζοκόντας η διακεκριμένη Α' Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή.
Η βραβευμένη Ελληνίδα μαέστρος και συνθέτις Κωνσταντία Γουρζή διευθύνει την Ορχήστρα της ΕΛΣ. Έχει υπάρξει βοηθός του Κλαούντιο Αμπάντο στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, ενώ έχει συνεργαστεί στενά με τον σημαντικό Ούγγρο συνθέτη Γκιοργκ Κούρταγκ. Επίσης, έχει συνεργαστεί με σημαντικές ορχήστρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό διευθύνοντας πολυάριθμα έργα καθώς και δικές της συνθέσεις, ενώ έχει ιδρύσει τα μουσικά σύνολα attacca berlin, οktopus και οpus21musikplus. Δίδαξε στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία «Χανς Άισλερ» Βερολίνου, ενώ από το 2002 είναι καθηγήτρια στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου. Τον Δεκέμβριο του 2002  διηύθυνε, ως η πρώτη γυναίκα αρχιμουσικός, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Τραβιάτα του Βέρντι. Συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί σε Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ συνεργάζεται με τις δισκογραφικές εταιρείες NΑΧΟΣ, NEOS, SONY Classical και ECM.
Τα σκηνικά της παραγωγής υπογράφει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια ο Κέννυ Μακ Λέλλαν και τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος.


Συμμετέχουν η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Video

  • Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Χορηγοί επικοινωνίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ NEPITMEGA ΣΚΑΪΣΚΑΪ 100.3ΠΡΩΤΟ Πρόγραμμα ΤΡΙΤΟ Πρόγραμμα KOSMOSΕΝ ΛΕΥΚΩΜΕΛΩΔΙΑPROTAGONPEPPER ΑΘΗΝΑ 9,84ANAmpa.grΑΘΗΝΟΡΑΜΑ DANCE PRESSMONOPOLICULTURE NOWEλ Culture νέο logoDancetheater

Χορηγοί

AEGEANnew_ΣΤΑΣΥATCOM INGLOT

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ