Απογεύματα στο φουαγέ

Στέφανος Νάσος. Κουαρτέτο εγχόρδων xPause

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
20 Μαρτίου 2016

Θέατρο Ολύμπια - Φουαγέ
Ώρα έναρξης: 18.00
Γενική είσοδος €5

Στέφανος Νάσος πιάνο 
Κουαρτέτο εγχόρδων xPause 

Δημήτρης Χανδράκης βιολί
Μικέλ Μιχαηλίδης βιολί
Θανάσης Σουργκούνης βιόλα
Γιάννης Στέφος βιολοντσέλο

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Ο πιανίστας Στέφανος Νάσος συμπράττει με το κουαρτέτο εγχόρδων xPause από τη Θεσσαλονίκη σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο σημαντικά έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου: Kουαρτέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα, έργο 18 αρ. 4 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και το Κουιντέτο με πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 44 του Ρόμπερτ Σούμαν.

To Κουαρτέτο σε ντο ελάσσονα του Μπετόβεν, το τέταρτο από τα έξι του έργου 18, που είναι αφιερωμένα στον πρίγκιπα Λόμπκοβιτς, γράφτηκε τελευταίο, αλλά λόγω της σκοτεινής διάθεσής του ο συνθέτης το τοποθέτησε σε αυτή τη σειρά κατά την έκδοση του έργου το 1801. Στα βασικά χαρακτηριστικά του ανήκουν η πρωτοκαθεδρία του πρώτου βιολιού σε όλο το έργο, ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας των μουσικών θεμάτων και γενικότερα οι εκτενείς επαναλήψεις. Στις καινοτομίες περιλαμβάνεται το «Σκέρτσο», που παίρνει τη θέση του συνήθους αργού δεύτερου μέρους του κουαρτέτου, ενώ βαρύνουσα σημασία έχει το μενουέτο.
Το Κουιντέτο με πιάνο του Ρόμπερτ Σούμαν παρουσιάστηκε το 1843 και λογίζεται ως μια από τις σημαντικότερες συνθέσεις μουσικής δωματίου του Ρομαντισμού. Πρόκειται για το πρώτο αυτού του είδους, καθώς προγενέστερα έργα, όπως το Κουιντέτο «της πέστροφας» του Σούμπερτ, προέβλεπαν βιολί, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο. Η επιλογή του Σούμαν καθρεπτίζει αλλαγές στα ίδια τα όργανα, όπως την αυξημένη ισχύ του πιάνου της εποχής, αλλά και στα πολιτισμικά δεδομένα, καθώς η συγκεκριμένη σύνθεση κουαρτέτου εγχόρδων αντιμετωπιζόταν πλέον ως ο σημαντικότερος εκφραστής έργων μουσικής δωματίου. Ο Σούμαν αξιοποιεί τις δυνατότητες των πέντε οργάνων, αναπτύσσοντας τον μεταξύ τους διάλογο και αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά καθενός.- Ν.Α.Δ.

Η ΕΛΣ έχει εξασφαλίσει προνομιακές τιμές parking, για τους θεατές των παραστάσεων της, στο Θέατρο Ολύμπια. Με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης πληρώνετε 5 ευρώ για το parking του αυτοκινήτου σας, στα συνεργαζόμενα parking, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στο Θέατρο Ολύμπια:

«EUROPRAXIS – ENGINEERING PARKOMAT AE» - Ζαλόγγου 3, Αθήνα. Τηλ. 2103800860


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Χορηγοί επικοινωνίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΡΤMEGA ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ ΣΚΑΪ 100.3PROTAGONPEPPER MONOPOLIΕΝ ΛΕΥΚΩCULTURE NOWΣΚΑΪΑΘΗΝΑ 9,84ANAmpa.grΜΕΛΩΔΙΑEλ Culture νέο logoΟΤΕTV

Χορηγοί

INGLOTAEGEANnew_ΣΤΑΣΥATCOM

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ