Όπερα

Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας
Όπερα σε ημισκηνοθετημένη μορφή

Ρέα

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής
Σκηνοθετική επιμέλεια-επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Διαμαντής

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 19 ΜΑΙΟΥ 2017
19 Μαΐου 2017

Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης: 20.00

Επιμέλεια Κοστουμιών: Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί: θ.α.
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος 


Σπινόλα            Δημήτρης Κασιούμης
Ρέα
Τζούλια Σουγλάκου
ΔάφνηΜαρία Μητσοπούλου
ΛυσίαςΓιάννης Χριστόπουλος
Γουάρχης 
Ένας ναύτης    
Κύρος Πατσαλίδης
Νίκος Στεφάνου


Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

O 73χρονος κύκλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια, ολοκληρώνεται με το έργο που τον άνοιξε το 1944. Με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ΕΛΣ τιμά την ιστορία της παρουσιάζοντας την σπουδαία όπερα του Σπυρίδωνος Σαμάρα, Ρέα, η οποία εγκαινίασε το Θέατρο Ολύμπια ως έδρα της ΕΛΣ, την 1η Απριλίου του 1944 σε μουσική διεύθυνση Αντίοχου Ευαγγελάτου με την Μιρέϊγ Φλερύ στον κεντρικό ρόλο, το Νίκο Γλυνό ως Λυσία και τον Τίτο Ξηρέλλη ως Γουάρχη.

Η Ρέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1908 στο θέατρο «Βέρντι» της Φλωρεντίας. Κριτικές από τον τύπο της εποχής δεν έχουν διασωθεί. Ωστόσο τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα του Πουτσίνι και του Μασκάνι προς τον Σαμάρα υπαινίσσονται σημαντική επιτυχία. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχεδόν αυτούσιο τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων, που ο Σαμάρας είχε συνθέσει το 1896 με αφορμή του πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα.

Η όπερα εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ρέας, συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη Σπίνολα, για τον Έλληνα αθλητή Λυσία, στη Χίο το 1400 μ.Χ. Λίγο πριν η Ρέα εγκαταλείψει τη Χίο με τον Λυσία, ο Γουάρχης, επίσης ερωτευμένος με τη Ρέα, τον σκοτώνει και η Ρέα αυτοκτονεί.

Η όπερα θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή σε σκηνοθετική επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκου Διαμαντή και μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.Τιμές εισιτηρίων: €15, €25, €30, €35
Φοιτητικό, παιδικό: €10
Περιορισμένης ορατότητας: €7, €10, €12 

Χορηγοί επικοινωνίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΡΤMEGA ΟΤΕTVΣΚΑΪΑΘΗΝΟΡΑΜΑ ANAmpa.grΣΚΑΪ 100.3ΜΕΛΩΔΙΑPEPPER ΕΝ ΛΕΥΚΩΑΘΗΝΑ 9,84PROTAGONEλ Culture νέο logoMONOPOLICULTURE NOWJOIN joinradio.gr

Χορηγοί

INGLOTATCOM new_ΣΤΑΣΥAEGEANminoan linesAthens International AirportInterbus

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ