Εναλλακτική Σκηνή

Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2018

Πιάνο & Τζαζ

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης


ΠΡΕΜΙΕΡΑ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
6, 7, 13, 20, 21, 24, 25 Νοεμβρίου 2018

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30

ΡΕΣΙΤΑΛ
6, 7, 13, 20, 21 Νοεμβρίου 2018
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (6.11)
Γιώργος Κοντραφούρης (7.11)
Νικόλας Αναδολής (13.11)
Αχιλλέας Γουάστωρ (20.11)
Λόλα Τότσιου (21.11)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΩΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ 

24, 25 Νοεμβρίου 2018

Συμμετέχουν Αντώνης Ανισέγκος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος , Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο)
Μαρία Μητσοπούλου (υψίφωνος)
Επίλεκτα μέλη της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ)
Μουσική διεύθυνση Βλαδίμηρος Συμεωνίδης 


Ανερχόμενοι σολίστ (στις 18.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ) Παύλος Σιφναίος (07.11), Ανδρέας Φοίβος Αποστόλου (21.11)

Νέοι καλλιτέχνες (στις 18.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣΝικόλαος Βέννερ, Διονύσης Παντής (06.11), Νικόλας Παππάς, Δημήτρης Φαρμάκης (13.11), Ζαφείρα Αντζούς-Ράμος, Στάθης Χωματσάς (20.11)
Καλλιτεχνική επιμέλεια Χαράλαμπος ΑγγελόπουλοςΤο «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ 2018» εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.


    Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής:

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €8 


ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Φωτογραφίες

 • Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

  Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

 • Γιώργος Κοντραφούρης

  Γιώργος Κοντραφούρης

 • Νικόλας Αναδολής

  Νικόλας Αναδολής

 • Αχιλλέας Γουάστωρ

  Αχιλλέας Γουάστωρ

 • Λόλα Τότσιου

  Λόλα Τότσιου

Για δεύτερη χρονιά, το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, επανέρχεται με ένα θέμα που καθόρισε την πορεία του πιάνου στον 20ό αιώνα: Πιάνο & Τζαζ. Από τις 6 έως και τις 25 Νοεμβρίου, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα πλημμυρίσει και φέτος από τους ήχους του «βασιλιά των οργάνων» και θα παρακολουθήσει την περιπετειώδη σχέση του πιάνου με την τζαζ. 

Πέντε ρεσιτάλ διακεκριμένων σολίστ με διεθνή σταδιοδρομία και δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στον κορυφαίο συνθέτη Τζωρτζ Γκέρσουιν συνθέτουν ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. 

Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν ένα πρωτότυπο τριήμερο masterclass με μέλη του συνόλου Piandaemonium, απογευματινές συναυλίες ανερχόμενων σολίστ, καθώς και συναυλίες νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν επιλεγεί κατόπιν ακρόασης.

Καθώς η θριαμβευτική επέλαση της τζαζ οδήγησε στην οικειοποίηση του πιάνου ως ενός από τα κύρια όργανά της, μια αντίστροφη επιρροή έγινε εμφανής στους συνθέτες της λόγιας μουσικής. Εντυπωσιασμένοι από τον δυναμισμό του νέου λαϊκού μουσικού ιδιώματος, συνθέτες της λόγιας μουσικής ενσωμάτωσαν γρήγορα τις αρμονικές και ρυθμολογικές προτάσεις της τζαζ σε συνθέσεις τους, δίνοντας έτσι ένα αναζωογονητικό φιλί στην κλασική μουσική. 
Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2018 θα επικεντρωθεί τόσο στο ρεπερτόριο λόγιων συνθετών που επηρεάστηκαν από την τζαζ όσο και σε πιανίστες της τζαζ που θα προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο το κλασικό ρεπερτόριο του πιάνου. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση είναι είτε αναγνωρισμένοι τζαζ πιανίστες είτε «κλασικοί» πιανίστες με τζαζ καταβολές και ενδιαφέροντα. 
Οι δύο κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ Πιάνου είναι αφιερωμένες στο έργο ενός από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συνθέτες του 20ού αιώνα, του Τζωρτζ Γκέρσουιν. Με αφετηρία δημοφιλείς συνθέσεις του Γκέρσουιν όπως η Γαλάζια ραψωδία και το Κοντσέρτο σε φα επιχειρείται μια ώσμωση του κλασικού ρεπερτορίου με την κουλτούρα της τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό.

– ΡΕΣΙΤΑΛ 
Πέντε μοναδικά ρεσιτάλ πιάνου διακεκριμένων σολίστ με διεθνή σταδιοδρομία θα πραγματοποιηθούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, στις 6, 7, 13, 20 και 21 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου 2018. 

Σολίστ: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (6.11), Γιώργος Κοντραφούρης (7.11), Νικόλας Αναδολής (13.11), Αχιλλέας Γουάστωρ (20.11), Λόλα Τότσιου (21.11)

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου – 6 Νοεμβρίου 2018 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα των: Μπαχ, An Wasserflüssen Babylon, χορικό πρελούδιο για εκκλησιαστικό όργανο (διασκευή Α. Παπαστεφάνου), Μότσαρτ, Σονάτα για πιάνο αρ. 16 (διασκευή Α. Παπαστεφάνου), Γκούλντα, Πέντε κομμάτια από το Play Piano Play (αρ. 1-5), Παπαστεφάνου, Τρία κομμάτια από τα 12 ορυκτά για σόλο πιάνο, Κραμπ, Midsummer Night Music για ενισχυμένο πιάνο (βασισμένο σε ένα θέμα του Τ. Μονκ). 

Γιώργος Κοντραφούρης – 7 Νοεμβρίου 2018 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα των: Μίνγκους, Orange was the color of her dress, then blue silk, Κοντραφούρη, Two seasons, One moment, Desire of the hands, Anna in waiting, Undercover, Το καράβι του δάσους. 

Νικόλας Αναδολής – 13 Νοεμβρίου 2018 / Ώρα έναρξης: 20.30
Αυτοσχεδιαστικές μινιατούρες πάνω σε γνωστά κλασικά θέματα από την μπαρόκ εποχή μέχρι τον νεοκλασικισμό και από το Τhe Great Αmerican Songbook. Το αναλυτικό πρόγραμμα της συναυλίας θα ανακοινωθεί την ημέρα της εκδήλωσης.

Αχιλλέας Γουάστωρ – 20 Νοεμβρίου 2018 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα των: Σοστακόβιτς, Πρελούδιο και φούγκα αρ. 14, από τα 24 Πρελούδια και φούγκες, έργο 87, Λίγκετι, Musica ricercata, Βιβάλντι / Γουάστωρ, Αυτοσχεδιασμοί πάνω στις Τέσσερις εποχές: Άνοιξη, Καλοκαίρι.

Λόλα Τότσιου – 21 Νοεμβρίου 2018 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα των: Μπαχ, Μικρό πρελούδιο σε λα ελάσσονα, Φαντασία σε λα ελάσσονα, Λαμπριανίδης, Bridge, Σνίτκε, Πέντε αφορισμοί, Γκουρτζίεφ, Ανάγνωση από ένα ιερό βιβλίο: Προσευχή και απόγνωση, Λαμπριανίδης, Six Haiga (πρώτη εκτέλεση), Τζάρρετ, Από το κοντσέρτο της Κολωνίας, μέρος ΙΙ b.


– ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΩΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ 
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη Τζωρτζ Γκέρσουιν, έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς, πιανίστες και συνθέτες του 20ού αιώνα, που έδωσε στην τζαζ συμφωνική διάσταση, έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, για δύο μόνο παραστάσεις, στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου 2018.

Συμμετέχουν: Αντώνης Ανισέγκος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο)
Μαρία Μητσοπούλου (υψίφωνος)
Επίλεκτα μέλη της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ)
Μουσική διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
To πρόγραμμα περιλαμβάνει: Πρελούδια για πιάνο, Κοντσέρτο σε φα για πιάνο και ορχήστρα, τραγούδια για φωνή και πιάνο, Γαλάζια ραψωδία για πιάνο και ορχήστρα. 


– ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΟΛΙΣΤ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ 
Παράλληλα με τα ρεσιτάλ πιάνου των καταξιωμένων σολίστ, θα πραγματοποιηθούν απογευματινές συναυλίες ανερχόμενων σολίστ και νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν επιλεγεί κατόπιν ακρόασης που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2018.
Πρόκειται για τους ανεχόμενους σολίστ Παύλο Σιφναίο (7.11) και Ανδρέα Φοίβο Αποστόλου (21.11), και τους νέους καλλιτέχνες Νικόλαο Βέννερ, Διονύση Παντή (6.11), Νικόλα Παππά, Δημήτρη Φαρμάκη (13.11), Ζαφείρα Αντζούς-Ράμος, Στάθη Χωματσά (20.11). 
Ώρα έναρξης: 18.00 | Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας 


– MASTERCLASS ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ PIANDAEMONIUM 
10, 11, 12 Νοεμβρίου 2018 – Αίθουσα δοκιμών ΕΛΣ

Τo σεμινάριo τελειοποίησης (masterclass) απευθύνεται σε νέους πιανίστες, σπουδαστές μέσης σχολής, ανωτέρας σχολής, πτυχιούχους και διπλωματούχους, που θα επιλεγούν κατόπιν ακρόασης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο masterclass, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν με διαφορετικούς διδάσκοντες πάνω σε διαφορετικά πεδία. Κάθε μέλος του Piandaemonium που διδάσκει στο masterclass επιλέγει μια θεματική ενότητα στην οποία επιθυμεί να επικεντρωθεί. 
Πιο συγκεκριμένα, οι διδάσκοντες και οι θεματικές ενότητες είναι οι παρακάτω: Ευτυχία Βενιωτά: Συνοδεία οργάνων και πρίμα βίστα, Εύη Γιαμοπούλου: Φραζάρισμα, άρθρωση και ερμηνεία, Στέφανος Θωμόπουλος: Μουσική του 20ού και του 21ου αιώνα, Στέφανος Νάσος: Σπουδές των Σοπέν, Λιστ, Ραχμάνινοφ, Σκριάμπιν, Χρήστος Νούλης: Το σώμα του πιανίστα, Θοδωρής Τζοβανάκης: Μηχανισμοί απομνημόνευσης μουσικού κειμένου, Κώστας Χάρδας: Δομή, περιεχόμενο, ερμηνεία στις σονάτες του Μπετόβεν. 
Όσοι συμμετέχουν ως ενεργοί συμμετέχοντες στο masterclass θα κάνουν τρία σαραντάλεπτα μαθήματα (ένα με τον κάθε διδάσκοντα επιλογής τους). 
Οι αιτήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο alternativestage@nationalopera.gr έως τις 7.11 και ώρα 14.00.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΡΕΣΙΤΑΛ

Νικόλας Αναδολής

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αυτοσχεδίαζε στο πιάνο από τεσσάρων ετών και στα πεντέμισι ξεκίνησε μαθήματα κλασικού πιάνου. Το 2001 άρχισε μαθήματα τζαζ και το 2002 εισήχθη στο ΚΩΘ. Βραβεύτηκε με α΄ βραβείο στον ελληνοκυπριακό διαγωνισμό πιάνου Φίλωνας (2004). Κέρδισε πλήρη (προεδρική) υποτροφία για σπουδές στο Μουσικό Κολέγιο του Μπέρκλεϋ, από όπου αποφοίτησε το 2012 με άριστα και διπλή ειδικότητα στην τζαζ ερμηνεία και στη σύνθεση. Τιμήθηκε με το βραβείο σύνθεσης «Κλαιρ Φίσερ» (2012). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, βραβεύτηκε με α΄ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό τζαζ πιάνου «Μαρσιάλ Σολάλ» (Παρίσι, 2010). Αποφοίτησε με μεταπτυχιακό μουσικής (σπουδές-ερμηνεία τζαζ) από το Ωδείο Νέας Αγγλίας (Βοστώνη), ενώ σήμερα διδάσκει τζαζ πιάνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Τζαζ ερμηνεία και νέες τεχνολογίες»). Εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ άλλων στα: Jazz au chellah (Μαρόκο), Radio France (Γαλλία), Tainchung Jazz Festival (Ταϊβάν), Forbidden City Hall (Κίνα), και στο μυθικό τζαζ κλαμπ Blue Note στη Νέα Υόρκη.

 

Αχιλλέας Γουάστωρ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με α΄ βραβείο παμψηφεί και τιμητική διάκριση. Φοίτησε με τον φημισμένο Ρώσο πιανίστα Β. Κράνιεφ στο Αννόβερο. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε Ευρώπη και ΗΠΑ και έχει συνεργαστεί ως σολίστ με όλες τις μεγάλες ορχήστρες στην Ελλάδα. Υπήρξε μόνιμο μέλος αλλά και ενορχηστρωτής της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής. Συνεργάστηκε με τη μεσόφωνο Α. Μπάλτσα σε μια σειρά συναυλιών στην Ευρώπη, ενώ πραγματοποίησε συναυλία στο Κάρνεγκυ Χολ με τη Μ. Φαραντούρη. Ως συνθέτης έλαβε μέρος σε δύο μπιενάλε σύγχρονης μουσικής (Μασσαλία, Λισαβόνα). Ως ενορχηστρωτής έχει επιμεληθεί πληθώρα παραγωγών, όπως την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004). Οι μεταγραφές του για τέσσερα πιάνα του Ζορμπά του Θεοδωράκη και για δύο πιάνα του Πουλιού της φωτιάς του Στραβίνσκι έχουν εκδοθεί από τον οίκο Schott. Παρουσίασε στο ΚΠΙΣΝ τη διασκευή του για πιάνο, μπάσο και ντραμς πάνω στις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι.

 

Γιώργος Κοντραφούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Στα δεκαέξι του έστρεψε το ενδιαφέρον του στην τζαζ και παρακολούθησε μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού με τον Μάρκο Αλεξίου. Παρακολούθησε, επίσης, μαθήματα με τους Τζ. Μπερντ και Τζ. Σάβολαϊνεν. Αποφοίτησε με πτυχίο και μεταπτυχιακό στην ερμηνεία τζαζ από την Ακαδημία Σιμπέλιους στη Φινλανδία. Συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς όπως οι Μ. Τζόνσον, Α. Άντερσεν, Μ. Στόκχαουζεν, Λ. Ρεντ, Κ. Κόουπλαντ, Α. Σέππαρντ, Ρ. Πίτερσον Τζ., Μπ. Μπρόζμαν, Κ. Κουκ, Α. Γκάρνετ, Σ. Γκουτ, O. Γκάττο, Ντ. Λήμπμαν, Χ. Πήρσον, Ε. Αλεξάντερ, Ντ. Σιλς, Λ. Ντόναλντσον, Σ. Νιούσομ, Τζ. Χαντάντ, Ντ. Ντέιβις, Μπ. Γκόλσον, Τ. Χάγκανς, Μπ. Σέπαρντ, Σ. Λάντυ, Σ. Τζόρνταν, Τζ. Γούτιλα, Γ. Μίκκολα, Τ. Πατερέλης, Σ. Βουγάς, Δ. Δημητριάδης, Λ. Φιλίποβιτς, Τ. Σπάσοφ, Α. Πακάτιους. Διδάσκει τζαζ πιάνο και όργανο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει στο Ωδείο Athenaeum (Ελλάδα) και στην Ακαδημία Σιμπέλιους (Φινλανδία). Έχει δώσει σεμινάρια σε διάφορες σχολές σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ινδονησία και Εσθονία.

 

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (τάξη Α. Βατικιώτη) και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι (Μόσχα), στην Ακαδημία Φραντς Λιστ (Βουδαπέστη), και στο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνας με τον διακεκριμένο πιανίστα και δάσκαλο Γκ. Σέμποκ. Έχει επίσης μελετήσει κοντά στον Α. Μπρέντελ. Υπήρξε φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς Μπαχ (Τορόντο) και Κλάρα Χάσκιλ (Βεβέ). Διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου της Γενεύης με τα βραβεία Λήμπστοκλ και Φατσιόλι. Μελέτησε θεωρητικά και σύνθεση στην Ελλάδα με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και στην Αμερική με τον Φ. Φοξ. Έχει ερμηνεύσει ολόκληρο το έργο του Γ. Σ. Μπαχ. Έχει δισκογραφήσει έργα των Μπαχ, Γκαλούππι, Μότσαρτ, Σούμαν, Παπαϊωάννου, Μητρόπουλου, Κουμεντάκη, Σισιλιάνου, Κατσούλη κ.ά. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μοτσενίγου της Ακαδημίας Αθηνών. Το καλοκαίρι του 2018 κυκλοφόρησε τετραπλό cd με ολόκληρο το Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο: 48 πρελούδια και φούγκες του Μπαχ από τη βρετανική εταιρεία First Hand Records. Διδάσκει στο Ωδείο Φ. Νάκας, όπου είναι Έφορος της Σχολής Πιάνου.

 

Λόλα Τότσιου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Παίζει πιάνο από πέντε ετών. Από το 1980 ακολουθεί σολιστική καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό με συναυλίες, ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα σύγχρονα ρεύματα της κλασικής μουσικής καθώς και με έργα τζαζ, νέα μουσική (new music) και ινδικά μπάτζανς. Πειραματίζεται με τη μουσική έκφραση και περφόρμανς, αυτοσχεδιάζει και συνθέτει. Έργα της έχουν παιχτεί στα Δημήτρια, στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004 κ.α. Έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν σε Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, ΜΜΑ κ.α. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα των Ε. Σατί, Σ. Ραχμάνινοφ, Α. Σκριάμπιν, Ντ. Σοστακόβιτς, Κ. Σφέτσα, Θ. Μοιρισκλάβου, καθώς και αυτοσχεδιασμούς. Δίδαξε σε ωδεία της Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 2005 διοργανώνει τα προσωπικά της σεμινάρια με τη μέθοδο focus training, χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη μέθοδο των αντηχήσεων (soundings) του Ρ. Νιότζυμ και ειδικές πρακτικές γιόγκα (σύστημα Σατιανάντα), στο οποίο έχει εκπαιδευτεί και είναι εισηγήτρια. Από τον Ιούνιο 2011 είναι διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΩΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ

Χαράλαμπος Αγγελόπουλος πιάνο

Σπούδασε στο ΚΩΘ, στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας και στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου Σκοτίας (RSAMD). Μελέτησε με τη Δ. Ευνουχίδου. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ, έχει συμπράξει με ορχήστρες και σχήματα μουσικής δωματίου σε Ευρώπη (Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Σερβία), Β. Αφρική, Τουρκία και Ιαπωνία. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει 25 κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, πλήθος έργων για σόλο πιάνο, έργα μουσικής δωματίου, ενώ εκτείνεται χρονικά από τον Μπαχ μέχρι τους σύγχρονους συνθέτες του 21ου αιώνα. Ως σολίστ συνέπραξε με τις ΚΟΑ, Ορχήστρα Απόλλων Βερολίνου, Ορχήστρα των Χρωμάτων, ΚΟΘ, Καμεράτα, Ορχήστρα Πατρών, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα RSAMD, ΑΣΟΝ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ κ.ά. Έχει τακτική συνεργασία με τον πιανίστα Τ. Γουβέλη, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandaemonium. Διοργανωτής του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.

 

Αντώνης Ανισέγκος πιάνο

Από το 1998 ζει στο Βερολίνο και δραστηριοποιείται ως συνθέτης, πιανίστας και ηλεκτρονικός μουσικός. Σπούδασε πιάνο στο ΚΩΘ και σύνθεση στις Ακαδημίες της Βουδαπέστης, της Βιέννης, της Κολωνίας και του Βερολίνου. Είναι μέλος των συνόλων σύγχρονης μουσικής European Music Project και Ensemble Junge Musik και εμφανίζεται μεταξύ άλλων με τα σύνολα Grix, Lynx, Trio IAMA, ΣΩΜΑ, ddaA, KAYA, Card Castle, best before unu και Maldek και Ensemble Adapter. Έχει συνεργαστεί με προσωπικότητες του χώρου της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, με χορευτές, ηθοποιούς και εικαστικούς. Συνέπραξε με πολλές ευρωπαϊκές ορχήστρες, ενώ συχνά εμφανίζεται σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Συνθέσεις του έχουν εκτελεστεί μεταξύ άλλων από τους Ensemble Modern, Piandaemonium, Ensemble Mosaik, DissonArt, Ensemble LUX:NM, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου Μπρασόβ, Φιλαρμονική Βυρτεμβέργης, Φιλαρμονική Μαγδεμβούργου, Όπερα του Νώυκαιλν (Βερολίνο). Η δισκογραφία του ξεπερνά τις 40 εκδόσεις. Στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής εμφανίζεται με το όνομα unu.

 

Δημήτρης Θεοχάρης πιάνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο. Έχει τιμηθεί με το α΄ βραβείο στα φεστιβάλ κινηματογράφου Δράμας και Ανζέρ (Γαλλία) για τη μουσική του για την ταινία Το φουστάνι. Μουσική του έχει ακουστεί στην Μπιενάλε της Βενετίας, στην τελετή έναρξης του κλασικού μαραθώνιου, στην Επίδαυρο (Επτά επί Θήβας, Οιδίπους Τύραννος), στο Ηρώδειο και αλλού. Έχει συμμετάσχει και ηχογραφήσει με πολυάριθμα σχήματα τζαζ και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, συνέπραξε με σπουδαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Χάρης Λαμπράκης Quartet, με το οποίο πραγματοποίησε τρεις ηχογραφήσεις και έχει συνεχή παρουσία σε εγχώρια και ξένα φεστιβάλ. Έχει διδάξει τζαζ πιάνο και θεωρία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ διδάσκει θεωρητικά και πιάνο σε μουσικά σχολεία.

 

Μαρία Μητσοπούλου σολίστ

Υψίφωνος, σπούδασε μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο με τη Γιολάντα ντι Τάσσο και στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας με τον Γιώργο Ζερβάνο. Σε ηλικία είκοσι ετών πρωτοεμφανίστηκε στην όπερα Ντον Πασκουάλε του Γκαετάνο Ντονιτσέττι. Με υποτροφία «Μαρία Κάλλας» συνέχισε σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Βιέννης και στην Ιταλία. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες, ρεσιτάλ, παραστάσεις όπερας παγκοσμίως, έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις λυρικών έργων και ορατορίων, ενώ επίσης έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες και σπουδαίες ορχήστρες. Ερμήνευσε το έργο του Γιώργου Κουρουπού Το κίτρινο ποτάμι (Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας στην Κίνα, 2007). Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Οι γάμοι του Φίγκαρο, Ο μαγικός αυλός, Η μνηστή του τσάρου, Ένα καπέλο από ψάθα Φλωρεντίας, Μποέμ, Η εύθυμη χήρα, Το μέντιουμ, Κάρμεν, Ξέρξης, Ορέστης, Ο κόμης Ορύ, Η παρισινή ζωή, Η νυχτερίδα, Τραβιάτα και Ριγολέττος. Κέρδισε το α΄ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Βιντσέντσο Μπελλίνι» (Κατάνια, 2001). Ανήκει στο μόνιμο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Βλαδίμηρος Συμεωνίδης μουσική διεύθυνση

Σπούδασε πιάνο, διεύθυνση χορωδίας και ανώτερα θεωρητικά. Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας και δίπλωμα σύνθεσης). Καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας δωματίου contra tempo, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 και τελεί υπό την αιγίδα του ΚΩΘ. Διετέλεσε διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (2006-2011). Έχει συνεργαστεί με πολλά μουσικά σύνολα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως Ορχήστρα Αυστριακής Ραδιοφωνίας, Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας, ΚΟΑ, ΚΟΘ, σύνολα σύγχρονης μουσικής Klangforum Wien, dissonArt και Ergon Ensemble, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Πατρών, Sinfonietta Βελιγραδίου, Καμεράτα, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Διηύθυνε παραγωγές όπερας και μπαλέτου στην ΕΛΣ και ηχογράφησε για την ελληνική και την αυστριακή ραδιοφωνία, καθώς και για τη δισκογραφική εταιρεία Naxos. Δίδαξε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ από το 2001 διδάσκει διεύθυνση ορχήστρας στο ΚΩΘ.

 

Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ)

Σκοπός της είναι η εκπαίδευση των νέων μουσικών. Ο ομώνυμος, μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος σύλλογος-φορέας της ιδρύθηκε το 1998 από μέλη της ΚΟΑ, γονείς, καθηγητές ωδείων, συνθέτες και πανεπιστημιακούς. Στην ΑΣΟΝ παίζουν μαθητές και μαθήτριες από σχεδόν όλα τα ωδεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και από Λουτράκι, Κόρινθο, Λαμία, Σύρο, Πάτρα κ.α. Μουσικός της διευθυντής είναι από την ίδρυσή της ο Παύλος Σεργίου. Έχει εμφανιστεί σε ΜΜΑ και ΜΜΘ, ΕΛΣ, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ΚΠΙΣΝ, Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Αριστοτέλειο, πολλά σχολεία και δημοτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση πολλά ελληνικά και ξένα έργα σε διάφορα, συχνά «μη οικεία», μουσικά ιδιώματα. Συνεργάζεται συχνά με επιφανείς Έλληνες σολίστες. Δεκάδες νέες και νέοι μουσικοί που στελεχώνουν σήμερα τις επαγγελματικές ορχήστρες της Αθήνας ξεκίνησαν και ανδρώθηκαν στα αναλόγια της ΑΣΟΝ.

 

 

ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΟΛΙΣΤ

Ανδρέας Φοίβος Αποστόλου

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πιάνο και τη σύνθεση στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας και στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ. Υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πιάνο. Μελέτησε με τους πιανίστες Β. Τσόπελα, Α. Ουάτς, A. Λεφέβρ, Ρ. Λέβιν, Ντ. Μπασκίροφ κ.ά., και με τους συνθέτες Σ. Μπέικερ, A. Τράβερς, Γ. Τσοντάκη κ.ά. Ήταν ο πιανίστας του IU New Music Ensemble για τρία χρόνια, όπου και συνεργάστηκε σε πρεμιέρες με διακεκριμένους συνθέτες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Εμφανίστηκε σε συναυλίες σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, Αυστρία, Τσεχία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Ισπανία και Αμερική, παρουσιάζοντας έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς και δικές του συνθέσεις για πιάνο, μουσική δωματίου και ορχήστρα. Έχει βραβευτεί ως πιανίστας και ως συνθέτης σε διεθνείς διαγωνισμούς και ευεργετήθηκε από πολλά ιδρύματα και χορηγούς. Συνθέτει για μουσικά σύνολα, χορό, κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση σε παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Παύλος Σιφναίος

Γεννήθηκε στην Κηφισιά, όπου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία επτά ετών. Σπούδασε στο Κλασικό Ωδείο (δίπλωμα με βαθμό άριστα παμψηφεί, α΄ βραβείο και τιμητική διάκριση) με καθηγήτρια τη Δ. Ροζάκη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής (Λονδίνο) με καθηγητή τον Ν. Ίμμελμαν (μεταπτυχιακό στο πιάνο, 2012). Το 2005 και το 2007 απέσπασε το β΄ και το γ΄ βραβείο αντίστοιχα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Πιανιστών στην Άνδρο. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τους A. Μπρέντελ, A. Κεμένες, Φ. Βίμπαουτ και T. Τσάρλστον. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες του Λονδίνου (Αίθουσα Αμαρυλλίς Φλέμινγκ, Αίθουσα Στέινγουεϊ) και στην Ελλάδα (Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, Άνοιξη των Πλήκτρων, Παρνασσός, Athenaeum). Ηχογραφήσεις του έχουν μεταδοθεί ζωντανά σε εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος. Εκτός από τη σολιστική του δραστηριότητα, συνεργάζεται τακτικά με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, καθώς και με καταξιωμένους σολίστες. Διδάσκει στο Νεοκλασσικό Ωδείο.

 

 

ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Ζαφείρα Αντζούς-Ράμος

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη και αποφοίτησε από το Ωδείο του Χετάφε με άριστα και α΄ βραβείο στο πιάνο και στη μουσική δωματίου. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές της σπουδές με υποτροφία στο Βασιλικό Βόρειο Κολέγιο Μουσικής (Ην. Βασίλειο). Μένει στην Αθήνα από το 2015 και πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον Θ. Τζοβανάκη. Σπουδάζει επίσης βιόλα με καθηγητή τον Α. Μανιά, ενώ παράλληλα μελετάει διεύθυνση ορχήστρας με τον Μ. Λογιάδη. Διδάσκει βιόλα σε πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά. Ως μαέστρος, έχει εμφανιστεί με ορχήστρες σε Ισπανία, Αγγλία, Ελλάδα, Χιλή, Αργεντινή και Μεξικό. Είναι μέλος του The Global Leaders Program, ενός οργανισμού της ΥΟΑ-Orchestra of the Americas, ο οποίος συνεργάζεται με προγράμματα που επιδιώκουν την κοινωνική αλλαγή μέσω της μουσικής, σε διάφορα μέρη του κόσμου.

 

Νικόλαος Βέννερ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο, ενώ τις ολοκλήρωσε στο Ωδείο Ι. Συγγελάκη (δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο). Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος (πτυχίο μουσικής, με διάκριση magna cum laude και βραβείο εξαιρετικής επίδοσης για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και το υψηλότατο επίπεδο σπουδών) με καθηγητή τον Δ. Τουφεξή. Έχει αποσπάσει το γ΄ βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ενώ δύο φορές στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της UNESCO πήρε το β΄ και το γ΄ βραβείο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τελειοποίησης σε Ελλάδα και εξωτερικό με διακεκριμένους μουσικούς όπως οι Δ. Τουφεξής, Ντ. Μπλούμενθαλ, Α. Ντέλλε Βίνιε. Ως σολίστ έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει συμπράξει με ορχήστρες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ.

 

Διονύσης Παντής

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία έξι ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την Ι. Πολυζωίδου. Αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου από το ΚΩΘ (άριστα παμψηφεί, β΄ βραβείο, και ειδικό βραβείο εξαιρετικής ερμηνείας, τάξη Α. Χατζησυμεωνίδου). Είναι φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και μέλος της Μεικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Διακρίθηκε σε εσωτερικό διαγωνισμό του ΚΩΘ και επελέγη να συμμετάσχει ως σολίστ στη συναυλία των 100 χρόνων του Ωδείου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο ΜΜΘ. Παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας με τον Β. Συμεωνίδη και κορεπετίτορα με τον Ζ. Σαρρόν. Από το 2016 σπουδάζει διεύθυνση ορχήστρας με τον Τζ. Σ. Σάντμαν στην Ακαδημία Μουσικής Καρλ Μαρία φον Βέμπερ στη Δρέσδη.

 

Νικόλας Παππάς

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε με υποτροφία στο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων μέχρι τα δεκαέξι, όταν και μεταγράφηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Έχει συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς πιάνου με σημαντικές βραβεύσεις και έχει λάβει μέρος σε αρκετά σεμινάρια τελειοποίησης. Βραβεύτηκε με υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εξαιρετική του επίδοση στο πρόγραμμα της ΚOA «Δικαίωμα στη μουσική 2013-14». Είναι κάτοχος πτυχίου αρμονίας και αντίστιξης με βαθμό άριστα και διπλωματούχος πιάνου (τάξη Χ. Κτιστάκη, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, άριστα και α΄ βραβείο). Έχει πραγματοποιήσει αρκετά ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Ι. Συγγελάκη. Έχει γίνει δεκτός στο Μοτσαρτέουμ στο Ζάλτσμπουργκ, στην τάξη πτυχίου του καθηγητή Ρ. Πλάγκε.

 

Δημήτρης Φαρμάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (α΄ βραβείο και χρυσό μετάλλιο) και της Ακαδημίας Schola Cantorum του Παρισιού (άριστα παμψηφεί), με δασκάλα τη διεθνούς φήμης πιανίστα και παιδαγωγό Αγάθη Λεϊμονή. Έχει λάβει πολλά βραβεία σε πληθώρα διαγωνισμών, μεταξύ των οποίων τα: α΄ βραβείο στον διαγωνισμό πιάνου της Yamaha Music Foundation of Europe (2017), α΄ βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό πιάνου Città di Spoleto (Ιταλία, 2016), α΄ βραβείο και αριστείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της ΧΟΝ (2014, κατηγορία 17-25 ετών) και β΄ βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (2015). Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτο Πρόγραμμα, Νέο Θέατρο Τζαν Κάρλο Μενόττι κ.α.). Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Sinfonietta Αθηνών και την Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

 

Στάθης Χωματσάς

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο σε ηλικία πέντε ετών. Είναι κάτοχος πτυχίου και διπλώματος πιάνου (Ωδείο Αναγέννηση), Πτυχίου Μουσικής και Πτυχίου Ερμηνείας στο Πιάνο (Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Αγγλίας, ανώτατη διάκριση, τάξη Δ. Τουφεξή). Προσφάτως απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ερμηνεία από το Βασιλικό Βόρειο Κολέγιο Μουσικής (Ην. Βασίλειο), με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση και καθηγητή τον Φ. Βίμπαουτ. Έχει βραβευτεί επανειλημμένα σε διαγωνισμούς (α΄ βραβείο ΟΥΝΕΣΚΟ, α΄ βραβείο ΧΟΝ κ.ά.). Ως σολίστ εμφανίστηκε με Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της ΕΡΤ, Ορχήστρα του ΚΩΘ, Ορχήστρα του Ωδείου Αναγέννηση και Ορχήστρα του Ωδείου Ι. Συγγελάκη. Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Μ. Λογιάδη και τον Μ. Χέρον. Επιπλέον, έχει σπουδάσει σύνθεση με τον καθηγητή A. Γκορμπ στο RNCM, ενώ συνεχίζει με τον Δ. Οικονόμου. Η σονάτα του για πιάνο έχει παιχτεί στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής (Λονδίνο) με πολύ θετικές κριτικές.

 

 

MASTERCLASS

Ευτυχία Βενιωτά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1991 πήρε δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί (τάξη Δ. Ευνουχίδου), το 1992 πτυχίο (LRSM) του ABRSM της Αγγλίας. Συνέχισε με α΄ βραβείο πιάνου και τελειοποίησης στο Κονσερβατόριο του Ομπερβιγιέ (τάξη I. Γκραντέ) και α΄ βραβείο πιάνου στο Ωδείο του Μοντρέιγ (τάξη Μ. Μπλαις). Αποφοίτησε με άριστα από το σολιστικό τμήμα της Μουσικής Ακαδημίας Κολωνίας (τάξη Ου. Γκραφ) και από τον μεταπτυχιακό κύκλο Συναυλιακού εξαμήνου (Konzertexamen) από τη Μουσική Ακαδημία Ντύσσελντορφ (τάξη Ρ. Ζιντόν). Μελέτησε επίσης με τους Λ. Βλασσένκο, Ντ. Γκανέβι, Μ. Τιρίμο, Γ. Βακαρέλη, Π. Ποντιέ. Τιμήθηκε με βραβεία σε διαγωνισμούς και εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Ασχολείται με τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό, κυρίως για τη ζωντανή επένδυση θεατρικών και κινηματογραφικών παραστάσεων (ciné-concert). Αποτελεί μέλος του Hermes Duo με τον σαξοφωνίστα Γ. Λυγερίδη και ιδρυτικό μέλος του Piandaemonium. Έχει ηχογραφήσει τον δίσκο Αμφίπολις του Π. Παρασχόπουλου. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

 

Εύη Γιαμοπούλου

Σπούδασε πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με την Ε. Γαλάνη και τον Α. Αλεξίου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές της στο Κολέγιο Μουσικής Τρίνιτυ με τον Π. Φάουκε, λαμβάνοντας τρεις υποτροφίες. Από εκεί απέσπασε μεταπτυχιακό δίπλωμα πιάνου, μεταπτυχιακό δίπλωμα για προχωρημένους και τίτλο μάστερ εκτέλεσης. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου στο Λονδίνο και έχει εμφανιστεί ως σολίστ ή ως μέλος συνόλου σε σημαντικές αίθουσες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες (Καμεράτα, ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΡΤ κ.ά.). Έχει διδάξει πιάνο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Μουσικό Τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Είναι μέλος του συνόλου Piandaemonium και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Στέφανος Θωμόπουλος

Μετά από σπουδές στο ΚΩΘ και τη Μουσική Ακαδημία Κολωνίας, σπούδασε στην τάξη του Ζ. Ρουβιέ και της Μ. Φ. Μπουκέ στο Εθνικό Κονσερβατόριο Παρισιού. Βραβευμένος σε διαγωνισμούς και επιλεγμένος από τα ιδρύματα Μπλύτνερ, Γιαμάχα, Κεμπφ, δίνει συναυλίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία και Ιαπωνία, σε χώρους όπως Αίθουσα Φιλαρμονικής του Παρισιού, Κοντσέρτχεμπαου Άμστερνταμ, Όπερα του Μονακό, Άλτι Χολ στο Κυότο, ΜΜΑ, ΜΜΘ, Θέατρο Επιδαύρου και Αίθουσα Τσέτσλιλια Μεϊρέιλες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Παίζει ως σολίστ με τις Ορχήστρες Βελιγραδίου, Οδησσού, Κύπρου, Νίκαιας, Ολλανδική Ορχήστρα Δωματίου, Ορχήστρα Όπερας του Καΐρου και με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Έχει ηχογραφήσει 7 δίσκους, μεταξύ άλλων το έργο του Ξενάκη για πιάνο (Timpani) και το Τέταρτο Κοντσέρτο του Μπετόβεν στην εκδοχή του για πιάνο και κουιντέτο εγχόρδων (Chant de Linos). Είναι ο πρώτος διδάκτωρ του Κονσερβατορίου του Παρισιού, ενώ από το 2010 είναι καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Πιάνου στο Κονσερβατόριο της Νίκαιας.

 

Στέφανος Νάσος

Έχει δώσει συναυλίες ατομικές, μουσικής δωματίου κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες σε Βουλγαρία, Φινλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία και Ελλάδα. Ηχογράφησε το Δεύτερο Κοντσέρτο του Προκόφιεφ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ και τρεις ψηφιακούς δίσκους με έργα Βιετάν, Ριάδη και Σισιλιάνου. Ως σολίστας παρουσίασε έργα για πιάνο και μουσικής δωματίου πολλών συνθετών σε πρώτη εκτέλεση. Παρουσίασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Γ. Τσοντάκη Άνθρωπος των θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα το 2008 με την KOA, ενώ συνέπραξε με την Καμεράτα στον κύκλο των κοντσέρτων του Μπετόβεν σε φορτεπιάνο. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία Σιμπέλιους του Ελσίνκι, ενώ σπούδασε πιάνο στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής Καρσλρούης και Κολωνίας, και στο Ωδείο Ν. Σκαλκώτας. Οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν φεστιβάλ όπως τα Απογευματινά μουσεία (Τεργέστη), Φεστιβάλ Αθηνών, Σάμου, Παξών, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Αίγινας, Bilgi (Κωνσταντινούπολη), Átlátszó Hang (Βουδαπέστη), Pharos (Λευκωσία) και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

 

Χρήστος Νούλης

Σπούδασε πιάνο στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου ως υπότροφος των Ιδρυμάτων Exhibition και The Leverhulme Trust, αποφοιτώντας με τους τίτλους MMus (RCM), BMus (RCM) με άριστα και α΄ βραβείο. Αποφοίτησε από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα πιάνου, με άριστα παμψηφεί και α΄ Βραβείο (τάξη Μ. Γεωργιάδου). Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της πόλης του Μπέρμιγχαμ και του Ωδείο Μπέρμιγχαμ. Ως πιανίστας συμμετείχε ενεργά στα Φεστιβάλ Bach Marathon, Spectrum Festival, Festival de Bienne, Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ.ά. Έχει παρουσιάσει πρώτες πιανιστικές εκτελέσεις έργων Ελλήνων (Αστρινίδης, Θεοδωράκης, Κούκος, Κωνσταντινίδης) και ξένων συνθετών (Γκέιλ, Ρέντγκεϊτ, Βίλλα-Λόμπος) σε Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία και Καναδά. Έχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος των Μουσικών Συνόλων Le Cortège d’Orphée και Piandaemonium και είναι μέλος του Τrio Nexus.

 

Θοδωρής Τζοβανάκης

Σπούδασε πιάνο στην Ελλάδα δίπλα στη Δ. Ευνουχίδου. Με υποτροφία του ΙΚΥ, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Yamaha και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, στη Βασιλική Ακαδημία της Σκοτίας και στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης, αποκτώντας δίπλωμα σολίστ και τους μεταπτυχιακούς τίτλους Συναυλιακού εξαμήνου (Konzertexamen) και μεταπτυχιακό στην εκτέλεση. Έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες από Ελλάδα, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισραήλ και Ουκρανία. Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ σε πόλεις της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής, της Αμερικής και της Β. Αφρικής. Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έχει ερμηνεύσει και έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο και έργα για φωνή και πιάνο του Δ. Μητρόπουλου και του Α. Ριάδη, ενώ πρόσφατες ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν τραγούδια (Lieder) των Σούμαν, Σούμπερτ, Μπραμς, Βολφ και Μέντελσον. Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Ολλανδία, Μολδαβία, Ισραήλ, Σερβία και Τσεχία. Είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.

 

Κώστας Χάρδας

Επίκουρος καθηγητής συστηματικής μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Αθηναϊκό Ωδείο και μουσικολογία στο ΑΠΘ. Επίσης, απέκτησε μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ. Έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα, λήμματα και κεφάλαια βιβλίων στα πεδία: ανάλυση και θεωρία της μουσικής, νεοελληνική μουσική, μουσική του 19ου και του 20ού αιώνα, ερευνητική προσέγγιση στη μουσική εκτέλεση. Ως πιανίστας εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ηχογράφησή του με έργα για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου του Γ. Α. Παπαϊωάννου για την εταιρεία Naxos βραβεύτηκε το 2014 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου. Τα δύο τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν δύο cd με συμμετοχή του (με μουσική Αμερικανών συνθετών για την Centaur Records και με μουσική του Γ. Σισιλιάνου για την Irida Classical).
       
Video

Χορηγοί επικοινωνίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΡΤΟΤΕTVΣΚΑΪANAmpa.grKOSMOS ΣΚΑΪ 100.3ΜΕΛΩΔΙΑPEPPER ΕΝ ΛΕΥΚΩAthens Voice RadioΑΘΗΝΑ 9,84PROTAGONEλ Culture νέο logoMONOPOLICULTURE NOWJOIN joinradio.gr

Χορηγοί

Centivanew_ΣΤΑΣΥAEGEANINGLOTKerastaseInterbus

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ