Εκδηλώσεις στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

Νίκος Χατζηαποστόλου

Μοντέρνα καμαριέρα (1916)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015
27 Σεπτεμβρίου 2015

Υπαίθριος Χώρος Κέντρου Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ
Ώρα έναρξης: 19.30
Ελεύθερη είσοδοςNίκος:
Χρήστος Κεχρής 
Μαρία:
Έφη Δημητρέλου 
Πολύκαρπος: 
Χρήστος Λάζος
Λιλή:
Βάγια Κωφού 
Παρθενία:
Λητώ Μεσσήνη 
Αστυνόμος:
Παύλος Μαρόπουλος 

Μουσική διδασκαλία, πιάνο: Μιχάλης Παπαπέτρου

Η ανεπανάληπτη κωμική οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου Μοντέρνα καμαριέρα, παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στον Υπαίθριο χώρο του Κέντρου Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη μορφή αναλογίου.

Η Μοντέρνα καμαριέρα ήταν το έργο με το οποίο ξεκίνησε ο συνθέτης τη θριαμβευτική του πορεία στο χώρο της οπερέτας. Διάσπαρτη με «κωμικές σκηνές απερίγραπτης εξωφρενικότητας» σύμφωνα με κριτική της εποχής, η Μοντέρνα καμαριέρα κατάφερε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του ρεπερτορίου.
Η πλοκή ξεδιπλώνεται στην Αθήνα του 1916, όπου οι σπαρταριστοί πρωταγωνιστές της οπερέτας μπλέκουν σε μια σειρά κωμικών παρεξηγήσεων, ερωτικών μπερδεμάτων και απολαυστικών ανατροπών.
Στους βασικούς ρόλους της σπαρταριστής οπερέτας συμμετέχουν οι: Θανάσης Ευαγγέλου, Έφη Δημητρέλου, Χρήστος Λάζος, Βάγια Κωφού, Λητώ Μεσσήνη και Παύλος Μαρόπουλος. Πιάνο, μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου.

Η Μοντέρνα καμαριέρα, πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 14 Ιουλίου 1916 στο Θέατρο Παπαϊωάννου. Ακολούθησαν δεκάδες παραστάσεις, ενώ τα τραγούδια της παράστασης έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή.
Ο συνθέτης της, Νίκος Χατζηαποστόλου (1884-1941), τραγουδιστής και αρχιμουσικός, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της αθηναϊκής οπερέτας. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, μονωδία και διεύθυνση χορωδίας στο Ωδείο Λόττνερ –το σημερινό Ελληνικό Ωδείο. Πρωτοεμφανίστηκε ως κανταδόρος στις αθηναϊκές γειτονιές, εργάστηκε ως αρχιμουσικός στο θίασο οπερέτας του Γιάννη Παπαϊωάννου, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε χορωδός στο Ελληνικό Μελόδραμα του Διονυσίου Λαυράγκα και διηύθυνε τη χορωδία του ναού της Αγ. Ειρήνης Αθηνών. Συνέθεσε περισσότερες από 40 οπερέτες όπως Μοντέρνα καμαριέρα (1916), Μπεμπέκα (1918), Οι ερωτευμένοι (1919), Οι απάχηδες των Αθηνών (1921), Το κορίτσι της γειτονιάς (1922), Η γυναίκα του δρόμου (1924), Μποέμικη αγάπη (1926) και Η πρώτη αγάπη (1929). Επίσης, έγραψε πολλές καντάδες, χορωδιακά έργα, ενόργανη και τετράφωνη εκκλησιαστική μουσική, ενώ ηχογράφησε πολλούς δίσκους γραμμοφώνου. Οι Απάχηδες των Αθηνών συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς ελληνικές οπερέτες και έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως στην ΕΛΣ.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ανοιχτό χώρο του Κέντρου Επισκεπτών.

Για τη μετάβασή σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε δωρεάν το shuttle bus που συνδέει το Σταθμό Μετρό Συγγρού-Φιξ με το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (αφετηρία επί της οδού Καλλιρόης και άφιξη στην αρχή της Εσπλανάδας). Θα πραγματοποιούνται δρομολόγια 30’ πριν από κάθε εκδήλωση.

Πληροφορίες: 210 8778396-8
email: visitorscenter@snfcc.org

Χορηγοί επικοινωνίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΡΤMEGA ΟΤΕTVΣΚΑΪΣΚΑΪ 100.3ΕΝ ΛΕΥΚΩPROTAGONPEPPER ΑΘΗΝΑ 9,84ANAmpa.grEλ Culture νέο logoΑΘΗΝΟΡΑΜΑ MONOPOLICULTURE NOWΜΕΛΩΔΙΑJOIN joinradio.gr

Χορηγοί

AEGEANATCOM
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ