Συναυλίες

Μάνος Χατζιδάκις

The Martlet's tale / Sweet Movie

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
1, 2 Μαρτίου 2019

ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης: 20.00

Ερμηνεύουν: Αλκίνοος Ιωαννίδης (The Martlet's Tale), Δήμητρα Σελεμίδου (Sweet Movie)

Με την Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ
Χορηγός Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις: 


Μέγας δωρητής Τιμές εισιτηρίων: €15, €20, €25, €30, €35, €40, €45, €60
Φοιτητικό, παιδικό: €12 / Περιορισμένης ορατότητας: €10


ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Δύο σπουδαίες κινηματογραφικές σουίτες του Μάνου Χατζιδάκι θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις  1 και 2 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο του Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις. 

Το πρώτο έργο που θα παρουσιαστεί είναι το ανέκδοτο
The Martlet's Tale. Πρόκειται για το soundtrack της ομώνυμης ταινίας του 1970 σε σκηνοθεσία John Crowther και σενάριο του Nicholas Delbano. H ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε η Κατίνα Παξινού, έλαβε κακές κριτικές στην πρώτη της προβολή στο Σαν Φρανσίσκο και δεν προβλήθηκε πουθενά στον κόσμο. Το πιο γνωστό τραγούδι από το soundtrack αυτό είναι το  "The ballad of senses and illusions" σε στοίχους Shawn Phillips, το οποίο το ελληνικό κοινό το γνώρισε αρκετά αργότερα από την Πορνογραφία (1982) ως την "Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων".  Για τη σύνθεση του έργου αυτού ο Μάνος Χατζιδάκις είχε ως βοηθό ένα νέο τότε Ιταλό συνθέτη, τον διάσημο σήμερα Νίκολα Πιοβάνι. 

Το δεύτερο έργο είναι το αριστουργηματικό Sweet Movie που έντυσε την ομώνυμη ταινία του Dusan Makavejev, η οποία δημιουργήθηκε το 1974. Ο Χατζιδάκις είχε ενθουσιαστεί από την προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη και έτσι δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση του Makavejev. Στον πρόλογο που έκανε ο Μάνος Χατζιδάκις για την προβολή της ταινίας στο Άστυ το 1974, ανέφερε, μεταξύ άλλων, για την ταινία, αλλά και τη μουσική του: "Ο ίδιος ο Μακαβέγιεφ συνηθίζει να λέει, πως πρέπει κανείς να βλέπει το Sweet Movie, με το κορίτσι του. Ποτέ μόνος. Και σε μερικές στιγμές, σαν τις γλυκές στιγμές ενός κονσέρτου του Ραχμάνινωφ ή του Γκέρσουϊν, ν’ ακουμπάει ο ένας το χέρι του άλλου, με τρυφερότητα και με κρυφό ανατρίχιασμα. Τότε -λέει- η ταινία του λειτουργεί σωστά. Προσπαθήστε λοιπόν να πάρετε κι από την μουσική μου, όλη την γλυκιά και ζαχαρένια γεύση που η ταινία περιέχει, μαζί με τους κινέζικους βελονισμούς των ευρηματικών σκηνών της".

Χορηγοί επικοινωνίας

ΕΡΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Δεύτερο πρόγραμμαΟΤΕTVΣΚΑΪΑΘΗΝΟΡΑΜΑ ANAmpa.grΣΚΑΪ 100.3ΜΕΛΩΔΙΑPEPPER ΕΝ ΛΕΥΚΩΑΘΗΝΑ 9,84PROTAGONEλ Culture νέο logoMONOPOLICULTURE NOWJOIN joinradio.gr

Χορηγοί

ATCOM new_ΣΤΑΣΥAEGEANINGLOTKerastaseInterbus

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ