Εναλλακτική Σκηνή

Τάσος Ρωσόπουλος


Η κερένια κούκλα

Όπερα 

Λιμπρέτο Γιάννης Σβώλος, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου

Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ


ΠΡΕΜΙΕΡΑ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
7, 8, 15, 16, 17, 21, 22, 23 Μαρτίου 2019

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30

Μουσική διεύθυνση Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας
Σκηνικά Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ 
Φωτισμοί Παναγιώτης Λαμπής 
Χρηστομάνος: Αρκάδιος Ρακόπουλος
Βεργινία: Θεοδώρα Μπάκα
Νίκος: Γιάννης Καλύβας
Λιόλια: Στελίνα Αποστολοπούλου
Ελέγκω: Τζούλια Σουγλάκου
Ευρυδίκη: Σοφία Κυανίδου
Δημήτραινα: Λυδία Αγγελοπούλου
Αριστείδαινα: Μαργαρίτα Συγγενιώτου
Μπιμπίκα: Λυδία Ζερβάνου
Μίμης: Διονύσης Τσαντίνης
Ντίνος: Γιάννης Φίλιας
Γιατρός, Ιερέας: Δημήτρης Ναλμπάντης
Εκκλησάρης, Χωροφύλακας: Κωστής ΜαυρογένηςΣυμμετέχει το Ergon Ensemble

   Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής:


Τιμές εισιτηρίων: €18, €25
Φοιτητικό, παιδικό: €15Τιμές εισιτηρίων: €18, €25
Φοιτητικό, παιδικό: €15

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η περίφημη Κερένια κούκλα, το μυθιστόρημα με το οποίο ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος έφερε έναν διαφορετικό αέρα στην ελληνική λογοτεχνία των αρχών του 20ού αιώνα, γίνεται όπερα από τον διακεκριμένο συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο μετά από παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πάνω σε λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου.

Στην Αθήνα της μπελ επόκ, ο Νίκος και η Βεργινία, νιόπαντρο ζευγάρι, έχουν στήσει το φτωχικό σπιτικό τους στη λαϊκή Γαργαρέττα. Αυτός δουλεύει μαραγκός. Αυτή, κάμποσα χρόνια μεγαλύτερή του, έχει κλονισμένη υγεία, συνέπεια αποβολής στην πρώτη της εγκυμοσύνη. Όταν κάποτε καταρρέει, φέρνουν στο σπίτι για βοήθεια τη νεαρή Λιόλια, ένα τρυφερό, πανέμορφο, δεκαεξάχρονο κορίτσι. Κάτω από το βλέμμα της ανήμπορης Βεργινίας, ο ακμαίος σύζυγος και η άβγαλτη κοπέλα έλκονται ερωτικά. Στη διάρκεια του ξέφρενου καρναβαλιού της αθηναϊκής Αποκριάς οι δυο τους έρχονται πιο κοντά. Η Βεργινία υποφέρει σιωπηλά αλλά αγαπώντας διευκολύνει το σμίξιμό τους, στέλνοντάς τους στα ανοιξιάτικα χωράφια να φέρουν άνθη. Οι υγιείς νέοι ενδίδουν στο ακατανίκητο κάλεσμα του πόθου και σμίγουν ερωτικά μέσα στη φύση. Οι μοχθηρές γειτόνισσες κουτσομπολεύουν ασταμάτητα και η άρρωστη, που αισθάνεται τι συμβαίνει, αφήνεται στο αγκάλιασμα του θανάτου. Ένα βράδυ, ξυπνώντας, αντικρίζει το ζευγάρι αγκαλιασμένο στο φεγγαρόφωτο, ταράζεται και ξεψυχά. Λίγους μήνες μετά την κηδεία, ο Νίκος παντρεύεται την έγκυο Λιόλια, όμως το παρελθόν στοιχειώνει την ένωσή τους. Η άτυχη νέα φέρνει στον κόσμο ένα εφταμηνίτικο κοριτσάκι, χλωμό σαν κερένια κούκλα, που μοιάζει στην πεθαμένη Βεργινία. Παρά τις ικεσίες της στο μνήμα της νεκρής, το νεογέννητο πεθαίνει. Ενώ αναδύονται ελπίδες για μια νέα ζωή, ο Νίκος πέφτει νεκρός από το φονικό μαχαίρι ενός φίλου που ποθούσε τη Λιόλια από καιρό.

Στις σκονισμένες φτωχογειτονιές μιας παραπλανητικά ειδυλλιακής Αθήνας, ο λυρικός, συγκινησιακά παρεμβατικός λόγος του Χρηστομάνου ξετυλίγει με πεσιμιστική διάθεση τη συνηθισμένη ερωτική ιστορία των ταπεινών ανθρώπων έως τον τραγικό της επίλογο. Εμπνεόμενος από τη γραφή του, ο συνθέτης μετουσιώνει την Κερένια κούκλα σε μουσική γεμάτη σύμβολα, λυρισμό και παθιασμένη αγάπη για τη ζωή. Ο ήλιος, η θάλασσα, το φεγγάρι και τα λουλούδια είναι πηγή μιας μουσικής που ενοποιεί τον ρεαλισμό και το φαντασιώδες του κειμένου υμνώντας την κυρίαρχη φύση και τη συνύπαρξη θανάτου και αναγέννησης.

Χορηγοί επικοινωνίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΡΤΟΤΕTVΣΚΑΪANAmpa.grKOSMOS ΣΚΑΪ 100.3ΜΕΛΩΔΙΑPEPPER ΕΝ ΛΕΥΚΩAthens Voice RadioΑΘΗΝΑ 9,84PROTAGONEλ Culture νέο logoMONOPOLICULTURE NOWJOIN joinradio.gr

Χορηγοί

Centivanew_ΣΤΑΣΥAEGEANINGLOTKerastaseInterbus

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ