Η επιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ - Όπερα σκιών

Οκτώβριος 2017 – Ιούλιος 2018

Η επιτυχημένη παράσταση Η επιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα, μετά από μια σειρά παραστάσεων σε πλατείες, σχολεία, χώρους υγείας της Αττικής και της περιφέρειας, συνεχίζει την περιοδεία της για την καλλιτεχνική σεζόν 2017/18. 

Η πρωτότυπη όπερα σκιών επιφυλάσσει για το κοινό της μια αναπάντεχη συνάντηση: του δικού μας Καραγκιόζη με τον Αρλεκίνο της κομέντια ντελ άρτε. Η παράσταση είναι βασισμένη στην όπερα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα και έχει ως σκοπό να εξερευνήσει τα κοινά στοιχεία του ελληνικού θεάτρου σκιών και του ιταλικού θεάτρου μαριονέτας. 

Τις μαριονέτες και τις φιγούρες πλαισιώνει μια ομάδα ερμηνευτών, διακεκριμένων στον χώρο της μπαρόκ μουσικής, αλλά και με βαθιά γνώση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.  Αρνούμενος να υπηρετήσει τον Σουλτάνο στον Κρητικό Πόλεμο, που ξεκίνησε το 1645, ο Έλληνας Τσάνι, ο γνωστός σε όλους μας Καραγκιόζης, το σκάει αμέσως μετά την αποβίβαση των οθωμανικών στρατευμάτων στην Κρήτη. Στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην οικογένειά του, και ύστερα από περιπλάνηση και περιπέτειες σε θάλασσες και χώρες μακρινές, η μοίρα τον φέρνει στη Βενετία. Εκεί θα συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του, τον Αρλεκίνο, ο οποίος για να τον εμψυχώσει του διηγείται, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την ιστορία της Επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα.


Σύλληψη / Δραματουργία / Ερμηνεία: Καραγκιοζοπαίκτης: Αλέξανδρος Μελισσηνός, Τραγούδι: Έλενα Κρασάκη, Μουσικοί: Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη, μαντολίνο, μπουζούκι), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο, λαϊκή κιθάρα), Δημήτρης Τίγκας(βιολόνε, μαντολίνο).

Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου: Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης, Ωδείο Ρεθύμνου, 3 Οκτωβρίου 2017 ● Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ: Σάββατο 26 Μαίου 2018 και στο πλαίσιο των «Κυριακάτικων Πρωινών»: 11 Μαρτίου, 15 και 22 Απριλίου, 20 και 27 Μαΐου 2018. Ώρα έναρξης: 11.00 ● Η παράσταση θα περιοδεύσει σε δημοτικά σχολεία της Αττικής και σε επιλεγμένους κοινωνικούς φορείς της ελληνικής επαρχίας. 


Χορηγός:  
     Μέγας δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ