ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή δημιουργεί από τη σεζόν 2016-17 μια νέα ομάδα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση: το τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων.

Οι δραστηριότητες του τμήματος Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων αφορούν το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παρουσίαση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε σχέση με την πολιτιστική προσφορά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και γενικότερα του λυρικού θεάτρου και του μπαλέτου.

Με αφετηρία την όπερα, το μπαλέτο και το μουσικό θέατρο, οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της ΕΛΣ τοποθετούν τη μουσική και το χορό στον πυρήνα ενός διευρυμένου πλέγματος τεχνών και κατευθύνσεων, το οποίο περιλαμβάνει το θέατρο, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά, τη φωτογραφία, τη μουσικοθεραπεία, την αφήγηση, το βίντεο, τις εγκαταστάσεις, το περιβάλλον, τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Ο σχεδιασμός των καλλιτεχνικών/παιδαγωγικών δράσεων της ΕΛΣ στηρίζεται στην καλλιέργεια και ανάπτυξη μιας συμβιωτικής σχέσης μεταξύ καλλιτεχνών/παιδαγωγών και συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, γνώσεων και δεξιοτήτων. Η μάθηση προσεγγίζεται ως μια συνολική διαδικασία, κοινωνικά και πολιτισμικά, διαρκώς αναδιαμορφωνόμενη και επανακαθοριζόμενη από το κοινωνικό και συναισθηματικό περιβάλλον όπου λαμβάνει χώρα. Οι έννοιες της ελευθερίας έκφρασης, της προσβασιμότητας, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεπίδρασης, της συναίσθησης, του  πειραματισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της συλλογικότητας, της  συνδιαμόρφωσης, της δικτύωσης θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο σύνολο των παιδαγωγικών και κοινωνικών δράσεών της ΕΛΣ.

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ φιλοδοξούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας για ισχυρότερη παρουσία και συμβολή των τεχνών στην καθημερινότητα των κατοίκων της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η ΕΛΣ αναπτύσσει περαιτέρω τη στρατηγική της εξωστρέφειας στο πεδίο της εκπαίδευσης και των κοινωνικών προγραμμάτων, αγκαλιάζοντας, με τα προγράμματα που θα αναπτύξει, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μαθητές, και ανθρώπους σε ιδρύματα, φυλακές, νοσοκομεία.

Εκπαιδευτικά και Κοινωνικά Προγράμματα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Υπό την αιγίδα της ΕΛΣ, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής καινοτομίας, μάθησης και έρευνας. Με αρωγό καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα συνεκτικό,  ευέλικτο και βιώσιμο χώρο καλλιτεχνικής μάθησης, καθιστώντας την αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής χώρο υλοποίησης εργαστηρίων και παραστάσεων στην πρωινή της ζώνη που είναι αφιερωμένη στην Εκπαίδευση και τη μεσημεριανή ζώνη κατά την οποία αναπτύσσονται τα κοινωνικά της προγράμματα.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, συνδυάζοντας τις επιμέρους τέχνες του μουσικού θεάτρου, καθιστά τις εγκαταστάσεις της και το Πάρκο του ΚΠΙΣΝ σημείο γεωγραφικής αναχώρησης και επιστροφής των προγραμμάτων της, ενώ συνεργάζεται με κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς καθώς και με κοινωνικές ομάδες των όμμορων δήμων του ΚΠΙΣΝ, της Αττικής και της ελληνικής επαρχίας με στόχο τη διάχυση κοινών οραμάτων και καλλιτεχνικής καινοτομίας.

Την Καλλιτεχνική Περίοδο 2016-17, οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις ξεκινούν με ένα ευρύ πλέγμα προγραμμάτων εκτός των τειχών της ΕΛΣ, ενώ την περίοδο 2017-18 θα παρουσιαστεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα, σε όλους τους χώρους της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς επίσης και στους όμορους δήμους και σε όλη την Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η υποστήριξη του συνόλου των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων πραγματοποιείται από τις μουσικούς-παιδαγωγούς Εύη Νάκου, Εύα Καρτερού, Ντίνα Στράνη, και Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου, ενώ η χρηματοδότηση των δράσεων αποτελεί αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα, το βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H όπερα διαδραστικά στα σχολεία» που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε 147 δημοτικά σχολεία της επικράτειας κατά την περίοδο 2012-2015 με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, σχεδιάζεται να συνεχιστεί από την ΕΛΣ και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020 σε περισσότερα σχολεία, αυτή τη φορά προσαρμοσμένο για παιδιά Γυμνασίου. 

Επιπλέον, η Εθνική Λυρική Σκηνή επενδύει στην εκπαίδευση για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς Ελλήνων καλλιτεχνών. 

Η Σχολή Χορού της ΕΛΣ, η οποία ξεκίνησε το 1995 ως στούντιο μπαλέτου και από το 2004 λειτουργεί ως ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση σε νέους χορευτές προετοιμάζοντάς τους για μια σταδιοδρομία υψηλών απαιτήσεων στον κλασικό χορό. 


Το Σεπτέμβρη του 2012 η ΕΛΣ δημιούργησε τη δική της Παιδική Χορωδία. Πάνω από 80 παιδιά επιλέγονται από ακροάσεις και υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων καλλιτεχνών παρουσιάζουν συναυλίες και συμμετέχουν στις παραγωγές όπερας της ΕΛΣ.   

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ