Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Φωτογραφίες

  • Γιώργος Κουμεντάκης

    Γιώργος Κουμεντάκης


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ

Από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες συνθέτες της νέας γενιάς, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Η μουσική του γραφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία μουσικών ιδιωμάτων και διαρκή αναζήτηση νέων κατευθύνσεων.
Το 1985 ο Γκιαίργκι Λίγκετι [Gyorgy Ligeti] τον επιλέγει μεταξύ άλλων Ευρωπαίων συνθετών και του αναθέτει τη σύνθεση του Σύμμολπα 5, η οποία παρουσιάζεται από την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECYO) υπό τη διεύθυνση του Τζέημς Τζαντ [James Judd]. Την ίδια χρονιά (1985 Ευρωπαϊκό Έτος Μουσικής – Έτος Μπαχ) στην Biennale της Βενετίας παρουσιάζεται το έργο Σύμμολπα 4 από το Divertimento Ensemble και τον Σάντρο Γκόρλι [Sandro Gorli]. Το 1987 συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Ensemble InterContemporain και τον Αρτούρο Ταμάγιο [Arturo Tamayo] στη Φρανκφούρτη με το έργο του Σύμμολπα 3. Την ίδια χρονιά ο Ματτίας Μπάμερτ [Matthias Bamert] και η ECYO παρουσιάζουν τα Σύμμολπα 3 στo φεστιβάλ Frankfurter Feste. Το 1988 στο Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παγκόσμιες Ημέρες Μουσικής, παρουσιάζεται το έργο Σύμμολπα 4 από τον Ίνγκο Μέτσμαχερ [Ingo Metzmacher] και το Hong Kong Ensemble. Το 1990 στο Όσλο ανεβαίνει η όπερά του Έσσεται Ήμαρ από την Oslo Sinfonietta και τον Κρίσταν Έγγεν [Christian Eggen]. Την ίδια χρονιά το Xenakis Ensemble με τον Ντιέγκο Μασσόν [Diego Masson] παρουσιάζουν το Μικρό κοντσέρτο για πιάνο στο φεστιβάλ Nieuwe Muziek στο Μίντελμπουργκ της Ολλανδίας.
Κερδίζοντας την υποτροφία «Prix de Rome» (1992) διέμεινε ως resident composer στη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης (Villa Medici), όπου παρουσιάστηκε το έργο του Έρως-Δαίμων με σολίστα τον κόντρα-τενόρο Άρη Χριστοφέλλη. Την ίδια χρονιά ο πιανίστας Τζαίη Γκότλημπ [Jay Gottlieb] ερμήνευσε τα Σύμμολπα 1 στο φεστιβάλ Presences ’92 στο Παρίσι, στις Ημέρες Νέας Μουσικής της Ζυρίχης και στο φεστιβάλ του Λέτσε (Ιταλία). Το 1992 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Ομάδα Εδάφους (Φεγγάρια-Σαπφώ). To 1994 τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης». Το 1995 στο Φεστιβάλ Άργους παρουσιάστηκε η όπερα Έσσεται Ήμαρ με την Oslo Sinfonietta υπό τον Στέφαν Σκαιλντ [Stefan Skold].
Το 1998 παρουσιάστηκε το έργο του Ταξίδι στη Νύχτα από την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου και τον Ανρί Γκαλλουά [Henri Gallois] στο φεστιβάλ του Αιξ-αν-Προβάνς. Την περίοδο 1998-2000 εργάστηκε ως composer in
residence για την Κλίο Γκουλντ [Clio Gould] και το σύνολο BT Scottish Ensemble στο Λονδίνο, με την υποστήριξη του Michael Marks Charitable Trust. Το 2000 η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσίασε στο Λονδίνο (Hellenic Center) το έργο Μεσόγειος Έρημος και το 2002 η κιθαρίστρια Έλενα Παπανδρέου τη Μελωδία για κιθάρα στα Φεστιβάλ Κιθάρας της Υπρ (Βέλγιο), Φεστιβάλ Λουίτζι Λενιάνι (Ιταλία), Φεστιβάλ Κιθάρας του Νταντή (Σκωτία) και 11o Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της Μόττολα (Ιταλία). Την ίδια χρονιά το Nash Ensemble παρουσίασε το Μικρό κοντσέρτο για πιάνο. Το 2004 διετέλεσε
μουσικός διευθυντής, συνθέτης και δημιουργός μουσικού σεναρίου των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Την ίδια χρονιά στο Φεστιβάλ Presences (Παρίσι) η Χάε-Σουν Κανγκ παρουσίασε τη Μελωδία γραφομηχανής για βιολί. Το 2005 το Φεστιβάλ Αθηνών τού αφιέρωσε δύο συναυλίες στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Δ. Παπαϊωάννου. Το 2007 το έργο του Amor Fati παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον Μύρωνα Μιχαηλίδη και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη. Το 2007/8 συμμετείχε στο Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πεκίνου υπό τον Ταν Λίχουα. Το 2008 συνέθεσε το έργο Point of No Return μετά από ανάθεση του Kronos Quartet. Το 2008 η Ορχήστρα των Χρωμάτων με τον Μίλτο Λογιάδη παρουσίασε το Amor Fati στη Μαδρίτη και το 2009 στο Ηρώδειο (Φεστιβάλ Αθηνών). Την ίδια χρονιά στο φεστιβάλ Milano Incontra La Grecia παρουσιάστηκε το έργο του Πέντε ακόμα βήματα μέχρι να κοιμηθείς από το Dissonart Ensemble και το Sentieri Selvaggi Ensemble.
Το 2010 το έργο του Το ισοκράτημα ενός παιδιού παρουσιάστηκε από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Μύρωνα Μιχαηλίδη (ανάθεση ΜΜΘ για τον εορτασμό 10 χρόνων λειτουργίας του) και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσίασε στο ΜΜΑ το Amor Fati σε διεύθυνση Άλκη Μπαλτά. Την ίδια χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάστηκε το Unknown Dialects με το Dissonart Ensemble σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και σκηνικά-κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, ενώ το Nederlands Blazers Ensemble παρουσίασε στο Άμστερνταμ το έργο Μελωδία γραφομηχανής για σύνολο δωματίου.
Υπήρξε ο πρώτος καλεσμένος της σειράς «εν λευκώ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2011), στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4 – Το ισοκράτημα ενός μεσήλικα, με σολίστ τον Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και την Καμεράτα. Την ίδια χρονιά το Prism Quartet παρουσίασε στη Νέα Υόρκη τη Μελωδία γραφομηχανής για κουαρτέτο σαξοφώνων. Το 2012 η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τού αφιέρωσε τον κύκλο συναυλιών «Πορτρέτο συνθέτη» με σειρά παραστάσεων και συναυλιών.
Tον Οκτώβριο του 2013 παρουσιάστηκε η όπερά του Omiros-Orimos στο Μόναχο (Gasteig), παραγωγή του opus21musikplus με την Παιδική Χορωδία της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας. Τον ίδιο μήνα το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης παρουσίασε στο Κάρνεγκυ Χωλ αφιέρωμα στο συνθέτη. Συμμετείχαν ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και το Prism Saxophone Quartet.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Κουμεντάκης έχει συνθέσει επίσης μουσική για τέσσερις τραγωδίες (1981, 1984, 1989, 1996), που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νότου.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικές αίθουσες παγκοσμίως, όπως Αίθουσα Ολιβιέ Μεσσιάν (Γκρενόμπλ), Θέατρο Αρχιεπισκόπου (Αιξ), Θέατρο Ο Φοίνικας (Βενετία), Παλιά Όπερα (Φρανκφούρτη), Μουσείο Μπενέσσε (Νάοσιμα), Κοντσέρτχεμπαου (Άμστερνταμ), Αίθουσα
Περσέλ (Λονδίνο), Ουίγκμορ Χωλ (Λονδίνο), Κάρνεγκυ Χωλ (Νέα Υόρκη), Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης (Πεκίνο), Πίκκολο Τεάτρο (Μιλάνο), Muziekgebouw aan't IJ (Άμστερνταμ) κ.ά.
Μουσική του έχουν διευθύνει επίσης οι Μάρτιν Μπράμπινς [Martin Brabbins], Γκαετάνο Κολαϊάννι [Gaetano Colajanni], Ολιβιέ Κεντέ [Olivier Cuendet], Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην [Christopher Warren-Green], Γκούντερ Σούλλερ [Gunther Schuller], Νίκος Τσούχλος, Αλέξανδρος Μυράτ και Θόδωρος Αντωνίου.
Το 2015 ο Γιώργος Κουμεντάκης ανέλαβε χρέη Υπεύθυνου Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Από τις 4 Φεβρουαρίου 2017 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ